Kruche ciasto, owoce zebrane prosto z krzaka i puszysta pierzynka bezowa to prosty deser, ale nie znam nic lepszego... Na stole prezentuje się wspaniale i tak samo smakuje. Aż żal, że owoce takie jak porzeczki czy agrest często są niedoceniane.
Składniki:
1,5 szklanki mąki,
2 jajka,
łyżka śmietany,
pół kostki masła,
3 łyżki cukru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka agrestu,
szklanka porzeczki czarnej i czerwonej,
2 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę posiekać nożem razem z zimnym masłem.
Dodać żółtka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia.
Energicznie zagnieść ciasto, owinąć folią i odstawić na 30 minut do lodówki.
Owoce przebrać, usunąć ogonki i zasypać łyżką cukru.
Białka ubić z łyżką cukru na sztywną pianę.
Dno i boki formy do tarty wypełnić ciastem, piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim owoce, przykryć pianą z białek i piec w tej samej temperaturze około 35 minut.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 14 zł |