Składniki:
Ciasto:
- 1/2 szklanki cukru,
- 15dag margaryny,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia,
- 2 łyżki wody.
Masa serowa:
- 3 serki homogenizowane,
- 2/3 szklanki cukru,
- łyżka masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżka czubata maki ziemiaczanej,
- rodzynki (ale nie koniecznie).
Jak przyrządzić?
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 15dag. margaryny, dwa żółtka (białka należy odlać i odstawić będą potrzebne do masy serowej), 2 łyżki kakało, 1 stołowa łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki wody. Z tych składników zagnieść ciasto rozdzielić na dwie części i umieścić w lodówce na 1 godz.
Masa serowa:
3 serki homogenizowane ucierać z 2/3 szklanki cukru, 2 jajka- oddzielić żółtka od białek, roztopić 1 łyżkę masła i dodać do niego 2 żółtka rozmieszać i dodać do masy serowej - ucierać, dodać 1 łyżkę mąki ziemiaczanej. Na koniec dodać 4 ubite białka (uprzednio namoczone rodzynki, choć nie koniecznie).
Na wysmarowana blachę utrzeć 1 część ciasta na to wylać masę serową i na wierzchu utrzeć 2 część.piec ok. 45 minut.
Potrzebne przybory:
piekarnik, blacha
Jak podawać?
Po wystygnięciu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | beel24 |