Sernik z brzoskwiniami
KAROLINA • dawno temuTradycyjne potrawy kuchni polskiej kryją w sobie wiele znakomitych smaków, których nie sposób przecenić. Jednak sięganie do tradycyjnych receptur może sprawić nam niemało kłopotów. Z jednej strony staramy się jak najbardziej ograniczyć ilość spożywanych kalorii, ponieważ nasz tryb życia uniemożliwia nam ich spalenie i chęć posiadania zgrabnej sylwetki jest dziś czymś niemalże oczywistym. Poza tym tradycyjne potrawy opierają się na lokalnych produktach i nie znają bogactwa składników, po jakie możemy dziś swobodnie sięgać. Dodatkowo czas niezbędny do przyrządzenia staropolskiego bigosu bądź golonki jest wręcz nieosiągalny dla współczesnej kobiety oddanej nie tylko obowiązkom domowym, lecz również pracy zawodowej. Z tego powodu powstało wiele wariacji na temat doskonale nam znanych potraw, które z łatwością przyrządzimy samodzielnie w domu. Niewątpliwie różnorodność propozycji pozwoli nam również precyzyjnie trafić w upodobania kulinarne naszych najbliższych. Jedną z takich propozycji jest sernik z brzoskwiniami. Uwielbiasz jego delikatną konsystencję połączoną ze znakomitym smakiem wyjątkowych owoców? Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jak go upiec.
Ciasto sernik
Jak już wspomniano, ciasto sernik to tradycyjny deser, który doczekał się licznych wariacji na swój temat. Wyróżnia się dwa jego główne rodzaje – sernik pieczony i sernik na zimno. Pierwszy z nich jest pełnoprawnym ciastem, podczas gdy przygotowanie drugiego jest dziecinnie proste i nie wymaga użycia piekarnika. W obydwu przypadkach jednak smak deseru oparty jest na białym serze. Samo ciasto możemy potraktować jako pełny deser, lecz w prosty sposób możemy wzbogacić je o atrakcyjne dodatki, przygotowując sernik z owocami. Świetnie też komponuje się ono z takimi dodatkami jak polewa czekoladowa, rodzynki bądź wiórki kokosowe. Smak i wygląd sernika na zimno wzbogacany jest również galaretką owocową. Składnik ten może stanowić także wierzchnią warstwę sernika na ciepło. Dodanie owoców jeszcze bardziej wzbogaci jego wyśmienity smak. Jak przygotować puszysty sernik z brzoskwiniami? Przepis na jego przygotowanie nie jest wcale trudny. Upieczenie znakomitego sernika z brzoskwinią może zajmować niedużą ilość czasu. Chcesz poznać przepis na łatwy sernik z brzoskwiniami? Znajdziesz go w dalszej części artykułu.
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Do przygotowania pysznego sernika z brzoskwiniami będziesz potrzebowała następujących składników:
- 50 dag twarogu półtłustego,
- 3 jajka,
- ½ szklanki cukru,
- 20 dag ziemniaków ugotowanych,
- 1 galaretka brzoskwiniowa,
- 1 puszka brzoskwiń w syropie.
Sposób przygotowania:
Twaróg należy przynajmniej dwukrotnie zmielić razem z ostudzonymi ugotowanymi ziemniakami. Kolejnym krokiem jest utarcie cukru z żółtkami i masłem. Tak przygotowaną masę dodajemy do ziemniaków i sera, dokładnie mieszając. Następnie należy ubić białka z dodatkiem szczypty soli. Kiedy będą już sztywne, dodajemy je, delikatnie łącząc z pozostałymi składnikami. Tak przygotowane ciasto przelewamy do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Sernik pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. W tym czasie należy przygotować galaretkę zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu i odstawić ją w chłodne miejsce, żeby zaczęła tężeć. Kiedy ciasto ostygnie, układamy na nim kawałki owoców i zalewamy je galaretką, a następnie wkładamy całość na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze