Kuchnia hiszpańska
KAROLINA • dawno temuSłoneczna Hiszpania zazwyczaj kojarzy się nam z corridą, upałami, torreadorami, a w ostatnim czasie do tego zestawu należałoby zaliczyć panujący tam kryzys gospodarczy. Jednak, kto choć raz był w Hiszpanii i skosztował trochę specjałów oferowanych przez jej kuchnię, ten nie może się obejść bez jej smaku. Jeżeli wakacje w tym pięknym państwie są jeszcze przed tobą albo chciałabyś przypomnieć sobie potrawy, które jadłaś tam podczas wypoczynku, przeczytaj poniższy artykuł i poznaj hiszpańskie specjały.
Charakterystyka kuchni hiszpańskiej
Położenie, a także historia Hiszpanii, przyczyniły się do wykształcenia się znanej na całym świecie kuchni. Można to zaobserwować chociażby na przykładzie Polski, gdzie każdy region, a czasami nawet rodzina, przygotowuje potrawy w specyficzny dla siebie sposób. Takie samo zjawisko istnieje w cechującej się dużą różnorodnością tradycyjnej kuchni hiszpańskiej. Poza tym, mówiąc o jej specyfice, należy uwzględnić liczne oddziaływania rozmaitych kultur. Hiszpanie zgodnie z regułą zdrowego rozsądku nie negowali obcych wpływów, lecz adaptowali je do swoich gustów i upodobań kulinarnych. Dlatego w hiszpańskich potrawach znaleźć możemy produkty znamienne dla innych państw. Wskazać tu należy grecką oliwę z oliwek, rzymską winorośl, bliskowschodnie przyprawy, warzywa, a także owoce cytrusowe. Niebagatelne znaczenie dla receptur przyrządzania dań kuchni hiszpańskiej ma jej położenie geograficzne. Ta nadmorska kraina obfituje bowiem w ryby i owoce morza, a ciepły nadmorski klimat pozwala na uprawę wielu roślin pochodzących z najodleglejszych rejonów świata. Oprócz tego takie umiejscowienie przyczyniło się do rozwijania wielu żywych kontaktów handlowych opierających się na wymianie naturalnych dóbr. To z kolei miało wpływ na wzbogacenie się kraju, a w konsekwencji spowodowało powstanie wielu kosztownych, lecz wykwintnych potraw.
Dania kuchni hiszpańskiej
Mimo zrozumiałej różnorodności przepisów kuchni hiszpańskiej wskazać można pewną grupę produktów, które często są w niej wykorzystywane. Wymienić tu trzeba przede wszystkim rozmaite owoce morza i ryby, pomidory, paprykę, ziemniaki, fasolę, kukurydzę, cukinię, truskawki, a wśród ziół tymianek, szafran oraz oregano. To powszechnie znane produkty, jednak Hiszpanie posiadają wyjątkowy dar łączenia zwykłych składników w wykwintne i niesamowicie smaczne potrawy.
Warzywa, oliwa i chleb, a więc dobrze nam znane produkty, są bazą chłodzącego gazpacho, które zazwyczaj serwowane jest na zimno, jednak równie dobrze można je jeść na ciepło. Poza tym istnieje możliwość urozmaicenia omawianej zupy poprzez dodanie do niej pomidorów, pomarańczy lub migdałów.
Paella to świetny pomysł na obiad. Jej podstawę stanowi ryż, warzywa oraz mięso albo owoce morza. Potrawa ta idealnie komponuje się z hiszpańskim winem.
Hiszpański dzień powinnaś uwieńczyć tradycyjnym deserem crema catalana. To połączenie jajek, mleka, mąki kukurydzianej i przypraw, które zachwyci cię swoim wyjątkowym smakiem. Wystarczy również wspomnieć o filiżance świeżo prażonej aromatycznej kawy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze