Dieta kopenhaska krok po kroku
PATRYCJA • dawno temuTo bardzo restrykcyjna dieta. Z pewnością nie może być stosowana przez każdego – przed jej rozpoczęciem należy poradzić się dietetyka! Dieta kopenhaska ma ścisłe określone zasady, których trzeba bardzo dokładnie przestrzegać. Trwa 13 dni, a zestaw posiłków jest z góry określony. Najdrobniejsze uchybienie przed szóstym dniem kuracji powoduje konieczność przerwania diety, a spróbować ponownie można dopiero po upływie 3 miesięcy.
Zasady diety
Jemy 3 posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację. Każdy z nich powinien mieć 400–900 kalorii. Drugie śniadanie trzeba zjeść nie później niż o godz. 14.00, a kolację przed godz. 18.00. Dieta oparta jest na chudych wędlinach, rybach (dorsz, pstrąg) i mięsie, warzywach, jajkach. Sól jest zabroniona. Absolutnie nie można niczego podjadać między posiłkami, nie wolno nawet żuć gumy ani pić soków. W ciągu dnia należy pić przynajmniej 2 litry wody niegazowanej, można także sięgnąć po zieloną herbatę. Dietę kopenhaską wolno stosować tylko raz w roku, a zaleca się nawet odstęp 2 lat. Można stracić ok. 5–7 kg.
Zalety
Pozwala na szybką utratę wagi.
WadyBardzo ścisłe zasady i monotonia posiłków.
Bardzo łatwo zmarnować cały efekt.
Nie dla każdego – nie mogą jej stosować chorzy na nadciśnienie, z chorobami nerek i z niektórymi chorobami układu pokarmowego. Przed rozpoczęciem tej diety koniecznie trzeba poradzić się lekarza. Dieta jest niedoborowa we wszystkie składniki odżywcze: białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i sole mineralne. Nie pokrywa nawet podstawowego zapotrzebowania energetycznego niezbędnego do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych. Może powodować rozdrażnienie, osłabienie, apatię, omdlenia i stanowić poważne zagrożenie zdrowotne.Odwadnia organizm, spowalnia metabolizm i często powoduje efekt jo-jo.
Co można jeść?
Tylko to, co jest w ustalonym planie posiłków, czyli:
Dzień 1 i 8
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak lub brokuły (100 g), 1 pomidor
Kolacja: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną (150 g)
Dzień 2 i 9
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną (150 g)
Kolacja: 1 plaster szynki, 2–3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 3 i 10
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru, 1 grzanka z razowego pieczywa
Obiad: gotowany szpinak, 1 świeży owoc, 1 pomidor
Kolacja: 1 plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną (150 g)
Dzień 4 i 11
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
Obiad: starta marchew (150 g), jajko na twardo, twarożek naturalny (100 g)
Kolacja: sałatka owocowa (100 g), 2–3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 5 i 12
Śniadanie: duża tarta marchew z cytryną
Obiad: duża chuda ryba z cytryną
Kolacja: 1 befsztyk, sałata i brokuły (200 g)
Dzień 6 i 13
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Obiad: kurczak gotowany (150 g), sałata z olejem i cytryną (150 g)
Kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchew
Dzień 7
Śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru
Obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa (150 g)
Kolacja: nic
Więcej informacji: kopenhaska.pl
Źródło: jejzdrowie.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze