Skuteczne sposoby na obniżenie kaloryczności deserów
JOANNA HIRSZLER • dawno temuZ całą pewnością doskonale znana ci jest silna pokusa związana z chęcią skosztowania doskonałego w smaku, słodkiego deseru. To prawda, że trudno całkowicie zrezygnować z tej przyjemności. Mamy dla ciebie dobrą wiadomość! Nie musisz sobie odmawiać słodyczy, bo istnieją proste sposoby na zmniejszenie ich kaloryczności.
Zastąp cukier stewią
Być może miałaś już okazję usłyszeć kilka słów o naturalnym słodziku, jakim jest stewia. Wiedz, że stanowi ona zdrową alternatywę dla cukru i za jej pomocą dosłodzisz każde ciasto odpowiednio do własnych upodobań.
Zapewne ucieszy cię również wiadomość, że stewia jest składnikiem kilkakrotnie słodszym aniżeli cukier rafinowany czy miód naturalny. Oznacza to, że do przyrządzenia ulubionego deseru wykorzystasz jej niewielką ilość, a tym samym znacząco zmniejszysz jego kaloryczność.
Zmniejsz ilość tłuszczu
Czy wiedziałaś, że w jednej łyżce oleju kryje się niemal 90 kalorii? Tłuszcze stanowią najbardziej kaloryczną grupę składników pokarmowych. Z tego względu dobrze by było, abyś ograniczyła ich ilość w trakcie przygotowywania domowych wypieków.
Korzystaj z gotowych przepisów na desery o niskiej zawartości tłuszczu. Jeżeli jednak decydujesz się na ograniczenie ilości tłuszczu w klasycznej recepturze na ciasto, to pamiętaj o tym, aby zastąpić go innym, wilgotnym składnikiem, np. beztłuszczową śmietaną lub naturalnym serkiem homogenizowanym.
Jedz mniejsze porcje
Wybierasz się z koleżanką do ulubionej kawiarenki i obawiasz się, że nie oprzesz się pokusie zjedzenia kalorycznego deseru? W porządku, ale dla dobra swojej sylwetki zjedz tylko połowę porcji.
Te proste sposoby znacząco zmniejszą wartość kaloryczną twoich ulubionych deserów. Dzięki temu nie będziesz musiała rezygnować z ich doskonałego smaku. A może znasz inne metody na obniżenie kaloryczności deserów?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze