Perfekcyjna kostka lodu dla Macallan Whisky
SABINA STODOLAK • dawno temuMówi się, że do whisky trzeba dorosnąć aby móc docenić jej aromat i smak. Niektórzy nie dorośli i dlatego wlewają do Chivas’a coca coli. Ja też nie dorosłam i dlatego nie pijam whisky, a wy lubicie ten trunek? Z naszych sond wnioskuję, że nie jest zbyt popularny. Może jednak nabierzecieochoty na szklaneczkę whisky po obejrzeniu poniższego filmiku, który przedstawia sposób działania niezwykłego urządzenia – zestawu do tworzenia idealnej kostki lodu do szkockiej whisky Macallan…
Macallan Ice BallMakerto urządzenie, a raczej zestaw narzędzi, które pozwalają stworzyć idealnie okrągłą, wielką kostkę lodu, którą następnie wrzuca się do szklanki i uzupełnia szlachetny trunek. Dlaczego jedna wielka kostka jest lepsza nić kilka mniejszych? Zdaniem destylarni Macallan, kulista, duża kostka będzie wolniej topnieć (bo nie będzie „przytulać się” do ścianek szklanki ogrzewanych naszymi palcami). Poza tym, whisky ma się dzięki takiej kostce równomiernie ochładzać, a duża bryła lodu zapewni chłodzenie na cały czas picia drinka.
Urządzenie podobno świetnie sprzedawało się w ekskluzywnych, japońskich barach, gdzie podawanie wyrzeźbionych przez barmana kostek lodu jest wyrazem najwyższego szyku. (W Polsce nierzadko lodu do whisky wcale nie dostaniemy…)
Przyznać trzeba, że cały proces tworzenia i serwowania gościom whisky z dużą, kulistą kostką lodu, na prezentacji wygląda znakomicie i niezwykle apetycznie – aż cieknie ślinka (choć osobiście, zamiast Macallana, wolałabym sok jabłkowy). A jakie Wy macie wrażenia po obejrzeniu filmiku?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze