Pyszne owocowe ciasta z żurawiną
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuWraz z jesienią zmianom ulega nie tylko przyroda, ale także twoje menu, w którym gości więcej ciepłych, sycących posiłków. Jeżeli jesteś wielbicielką sezonowych produktów z pewnością wiesz, że w okresie tym króluje żurawina amerykańska. Włączając ją do codziennej diety, poprawisz odporność organizmu i dodasz sobie energii. Co więcej, żurawina wspaniale zgrywa się z typowo jesiennymi daniami i ciastami owocowymi. Dowiedz się, jak przyrządzić aromatyczne desery z żurawiną amerykańską.
Tarta z żurawiną i gruszkami
Jesienią bez problemu znajdziesz świeże, soczyste gruszki. Surowe stanowią wspaniałą, zdrową przekąskę. Dobrym pomysłem jest także przyrządzenie z nich przetworów na zimę. Jednak tym razem wykorzystaj owoce do przyrządzenia smakowitej tarty w nowej odsłonie – z dodatkiem bekonu. Aby przygotować porcję dla 4 osób, potrzebujesz:
- 150 g mąki,
- 2 średnich jaj i 1 żółtka,
- 75 g masła i jednej dodatkowej jego łyżki,
- 2 gruszek,
- 120 g całych, suszonych żurawin,
- 8 plastrów bekonu (10 g),
- 1 łyżki cukru,
- 5 łyżek mleka,
- 2–3 gałązek tymianku,
- 100 g bitej śmietany,
- soku z cytryny,
- soli.
Masło pokrój na kawałki, a następnie ugnieć z mąką, solą oraz żółtkiem i po zawinięciu w folię odstaw na pół godziny. W tym czasie na patelni podsmaż bekon na chrupiąco. Umyj gruszki i pokrój na talarki. Rozgrzej masło w rondlu. Następnie dodaj do niego cukier i gruszki i podsmażaj. Na koniec zalej niewielką ilością soku z cytryny. Umyj tymianek i oddziel liście od gałązki. Ubij jajko, śmietanę i mleko, a następnie dopraw pieprzem, solą i tymiankiem. Rozłóż ciasto na stolnicy i rozwałkuj – przekrój powinien liczyć 24 cm. Włóż ciasto do formy o przekroju 22 cm. Pamiętaj, aby wcześniej wysmarować ją masłem i posypać mąką. Na cieście umieść gruszki, żurawinę i bekon. Następnie zalej całość przygotowaną wcześniej masą i piecz przez ok. 35–45 minut. W zwykłym piekarniku ustaw temperaturę 200°C, jeżeli masz termoobieg – 175°C, a w piekarniku gazowym – poziom 3. Po upieczeniu owocową tartę wyjmij z formy i serwuj na ciepło lub zimno.
W jednej porcji tarty znajduje się:
- 585 kcal/2450 kJ,
- 10,6 g białka,
- 36,9 g tłuszczu,
- 52,8 g węglowodanów.
Ciasto maślane z żurawiną i jabłkami
Nic nie umili ci jesiennego wieczoru tak skutecznie, jak aromatyczna szarlotka. Cudowny zapach jabłek z cynamonem i żurawiną poprawia nastrój, ale wspólne pieczenie przysmaku pozwala w konstruktywny i przyjemny sposób spędzić czas z rodziną. Aby wykonać ciasto, które podzielisz na 16 kawałków, przygotuj:
- 600 g jabłek,
- 80 g suszonej żurawiny,
- 40 g płatków migdałowych,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- 200 ml letniego mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 450 g mąki,
- 200 g masła,
- 2 średnie jaja,
- 130 g cukru,
- sól.
Zacznij od zmieszania mąki, 50 g cukru, 50 g masła, drożdży, jajek, mleka i soli. Przy użyciu robota ręcznego wyrabiaj ciasto przez 5 minut – użyj końcówki w kształcie haka. Odstaw masę na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie pokryj blachę o wielkości 40 na 30 cm tłuszczem i przełóż na nią masę. Ponownie odstaw na 20 minut. Przy użyciu końcówki w kształcie ubijaczki utrzyj robotem masę ze 150 g masła, 50 g cukru i cynamonu. Z jabłek usuń gniazda nasiennie i skórkę, a następnie pokrój je na wąskie części. Dodaj sok z cytryny. Naciskając palcem ciasto, zrób w nim zagłębienia – jedno przy drugim. Cynamonowo-maślaną masę przełóż do szprycki z niewielkim otworem i umieść w zagłębieniach ciasta. Następnie na jego wierzchu poukładaj jabłka i żurawinę. Posyp cukrem i płatkami migdałów. Ciasto piecz na dolnej półce.
W 1 kawałku ciasta znajduje się:
- 292 kcal/1223 kJ,
- 5 g białka,
- 14 g tłuszczu,
- 38 g węglowodanów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze