Gotowane jabłka - pyszny deser
OLIWKA . • dawno temuJabłka gotowane w winie – oto pomysł na pyszny deser. Nie będziesz żałowała, że go przygotowałaś, bo naprawdę wart jest grzechu. Dodatkowym plusem jest stosunkowo nieduża ilość kalorii, przynajmniej w porównaniu z lodami czy bitą śmietaną. Pozwól swoim kubkom smakowym na małą rozkosz.
Przygotuj:
- 6 jabłek
- 20 dag herbatników
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- szklankę soku jabłkowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczkę mielonego cynamonu
- laskę cynamonu do dekoracji
1. By powstały gotowane jabłka, musisz je najpierw obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
2. Tak przygotowane cząstki wrzuć do specjalnej zalewy. Składa się z soku, wina i cukru. Gotuj jabłka 10 minut.
3. Deser z jabłek jest już prawie gotowy. Pokrusz teraz herbatniki i skrop je sokiem, w którym gotowały się owoce. Posyp też ciasteczka cynamonem.
4. Na tak przygotowane dno pucharków nałóż jabłka. Dietetyczny deser owocowy można już jeść. Udekoruj go laską cynamonu. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze