Kuchnia brazylijska
KAROLINA • dawno temuZnudzeni ciągłym jedzeniem na przemian kotleta schabowego z ziemniakami i kiszoną kapustą możemy mieć ochotę na poznawanie nowych kuchni świata. Duża dostępność świeżych i nieraz bardzo egzotycznych produktów ułatwia przeprowadzanie kulinarnych eksperymentów. Różnorodne smaki i zapachy mogą także stanowić inspirację do unowocześniania tradycyjnych dań polskich. Jedną z ciekawszych kuchni świata jest kuchnia brazylijska.
Tradycyjna kuchnia brazylijska
Na obecne oblicze Brazylii wpływ miały ogromne przełomy historyczne. To południowoamerykańskie państwo posiada bardzo złożone i interesujące dzieje. Brazylia jest bowiem obszarem wzajemnego oddziaływania różnych (często bardzo odległych) tradycji kulinarnych. Dania brazylijskie to wynik wpływów rdzennej kuchni indiańskiej, europejskiej i afrykańskiej. Należy zaznaczyć, że na początku dominowały na omawianych terenach receptury Indian, które po kolonizacji (przeprowadzonej przez Portugalczyków) zostały zmodyfikowane. Poza tym bardzo istotną rolę w sposobach przyrządzania brazylijskich potraw odegrały wpływy afrykańskie. Przyczyną takiego stanu rzeczy było (przeprowadzane na szeroką skalę) niewolnictwo. Przybycie do Brazylii czarnoskórych niewolników bez wątpienia wywarło wpływ na jej szeroko pojętą kulturę. W ogromnej różnorodności brazylijskiego jedzenia odnaleźć można kiełbasę, piwo, makaron i sosy, które świadczą o falach imigracyjnych z Włoch i Niemiec. Potrawy brazylijskie cechują również wpływy najnowsze – azjatyckie. Zatem w kuchni tej można odnaleźć fasolę, maniok, makarony, jam, ryż i kaktus oraz wiele nieraz zaskakujących składników.
Brazylijskie potrawy
W związku z wieloma wpływami potrawy kuchni brazylijskiej nie raz zadziwiają swoim smakiem i niecodziennymi połączeniami. W brazylijskiej restauracji można zjeść między innymi następujące dania:
- Vatapa – krem na bazie mięsa ryb, owoców morza i raków. W jego skład wchodzi także cebula, mleko kokosowe, pietruszka, orzeszki fistaszki, pomidory i chleb. Posiada specyficzną konsystencję i smak. To propozycja zdecydowanie dla osób, które lubią jeść ryby w każdej postaci.
- Caruru – to potrawa wykorzystująca niemal te same składniki, co vatapa. Różny mają jednak smak, bowiem do caruru nie dodaje się mięsa z raków, a całość przyprawia się ostrą papryką.
- Picadinho de jacare – danie to może zaskoczyć nas swoją egzotyką. Przyrządza się je bowiem z mięsa krokodyla albo jaszczurki. Niewątpliwie jego skosztowanie przybliżyć może kulturę Brazylii, jednak wydaje się, że to propozycja wyłącznie dla osób o wielkiej odwadze kulinarnej.
- Feijoada – to danie świadczące o zamiłowaniu Brazylijczyków do jedzenia czerwonej fasoli. Nie jest to jednak jedzenie wskazane dla wegetarian, ponieważ w jego skład wchodzi także suszone mięso, wędzone ozory oraz wieprzowe nóżki. Jego smak wzmacnia pikantny sos, a całość serwowana jest zazwyczaj z ugotowanym ryżem.
Kuchnia brazylijska to dotąd nieodkryty obszar wielu wspaniałych smaków i aromatów. Warto zainsporować się jej niezwykłymi połączeniami i spróbować wykorzystać je w trakcie przyrządzania rozmaitych dań.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze