Jakie kieliszki do wina?
DAMIESA • dawno temuNie każdy zna się doskonale na sztuce dobierania kieliszków do odpowiednich trunków. Tym, którzy nie mieli zgłębić tajników barmańskiego savoir vivru przedstawiamy kilka naczelnych zasad, dzięki którym nie popełnicie towarzyskiego faux pas zapraszając gości na wieczór z „procentami”. Jakie kieliszki wybrać?
Wino słodkie
Wino typu martini podajemy w kieliszku o szerokiej krawędzi, stopniowo zwężającej się, aż do wysokości nóżki. Jego kształt przypomina, zatem odwrócony stożek.
Wino białe
Kieliszek powinien być smukły i stać na wysokiej nóżce. Jego czasza nie powinna być zbyt szeroka i posiadać lekko zaokrąglony kształt. Podobny rodzaj szkła serwujemy podając wino różowe.
Wino czerwone
Tutaj można spotkać się z dwoma typami. Albo szkło przypomina odwrócony dzwonek, albo czasza jest wypukła, wręcz okrągła i pękata. W pierwszym przypadku podajemy w nich wermuty, zaś drugie nadają się do degustacji win wytrawnych.
Szampan
Kieliszek powinien być wysoki i bardzo wąski. Zazwyczaj ma także niską nóżkę.
Pamiętajmy, że wina zawsze podaje się w temperaturze pokojowej, zaś szampan powinien być lekko schłodzony np. w wiadrze z lodem. Warto także wiedzieć o tym, aby dany kieliszek stawiać z tak, aby ten, który będzie używany, jako pierwszy stał najbliżej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze