Przysmaki kuchni norweskiej
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuNorwegia to kraj pięknych krajobrazów i wyjątkowej kuchni. Przekonał się o tym Robert Makłowicz, który na potrzeby programu „Makłowicz w podróży” odwiedził Skandynawię. Jeżeli pragniesz dowiedzieć się, co przygotował w krainie fiordów i jakie potrawy zwróciły jego szczególną uwagę, obejrzyj najbliższe odcinki programu, które 13 i 20 października o godz. 11:30 wyemituje TVP2.
Norwegia to nie tylko zapierające dech w piersiach krajobrazy, ale także unikalna kuchnia. Jej wyjątkowość wynika przede wszystkim z zastosowania naturalnych produktów pochodzących z farm ekologicznych oraz kunsztu najlepszych norweskich kucharzy. Dzięki idealnemu położeniu i warunkom klimatycznym, kraj ten jest idealnym miejscem do eko-upraw i eko-hodowli.
Podstawą kuchni norweskiej są oczywiści ryby – przede wszystkim łososie i dorsze. Suszony dorsz, czyli sztokfisz, jest tutejszym specjałem. Jednak oprócz owoców morza, w krainie fiordów można zjeść także wiele innych produktów, takich jak choćby suszone baranie żeberka. Na uwagę zasługują także naturalne sery oraz przetwory owocowe z cedrem na czele. Więcej o kuchni norweskiej dowiesz się od popularnego polskiego kucharza, Roberta Makłowicza.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze