Któż z nas nie lubi czekolady? Jednym z pyszniejszych jej wcieleń są czekoladowe ciasteczka brownies. Ten tradycyjny, amerykański deser ma postać pokrojonych w kostkę kawałków, a jego głównym składnikiem jest gorzka czekolada lub kakao.
Brownies mogą mieć różną konsystencję — to miękkie ciasteczka lub twardsze, ciągnące się cukierki, podobne do polskich krówek.
Ten czekoladowy przysmak pojawił się po raz pierwszy w 1893 r. Został przyrządzony przez szefa kuchni w Palmer House Hotel w Chicago na żądanie dam, które zażyczyły sobie niewielkiej, słodkiej przekąski. W swym pierwowzorze brownies pokryte były brzoskwiniową glazurą i zawierały orzechy. W hotelu Palmer House do dziś piecze się brownies według tradycyjnej receptury.
Pierwszy przepis na brownies ukazał się w 1906 r. w książce „The Boston Cooking School Cook Book” autorstwa Fannie Merritt Farmer. Dziś jednak podamy oryginalny (i w oryginale!) przepis brytyjskiej królowej kuchni — Nigelli Lawson.
Ingredients:
375 g soft unsalted butter
375 g best quality dark chocolate
6 large eggs
1 tablespoon vanilla extract
500 g caster sugar
225 g plain flour
1 teaspoon salt
300 g chopped walnuts
Directions:
- Preheat the oven to 180°C.
- Line your approximately 33 x 23 x 5 ½ cm brownie pan with foil or baking paper.
- Melt the butter and chocolate together in a large heavy-based saucepan.
- In a bowl beat the eggs with the sugar and vanilla.
- Measure the flour into another bowl and add the salt.
- When the chocolate mixture has melted, let it cool a bit before beating in the eggs and sugar mixture, and then the nuts and flour.
- Beat to combine and then scrape out of the saucepan into the lined brownie pan.
- Bake for about 25 minutes.
- When it's ready, the top should be dried to a paler brown speckle, but the middle still dark and dense and gooey.
- Keep checking the brownies as they cook; remember that they will continue to cook as they cool.
Słowniczek:ingredients — składniki
unsalted — niesolony
caster sugar — cukier puder
chopped walnuts — posiekane orzechy
preheat — nagrzać (piekarnik)
line — wyłożyć
melt — roztopić
saucepan — rondel
bowl — misa
measure — odmierzać
beat in — wbić
pan — forma do pieczenia
beat to combine — ubijać, aż składniki się połączą
scrape out — zeskrobać
bake — piec
dense — gęsty
gooey — lepki
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze