Donaty – amerykańskie pączki z dziurką
TOMEK ERNESTOWICZ • dawno temuPolacy zajadają się pączkami, Amerykanie – donatami. Stanowią one wyśmienity deser nie tylko w tłusty czwartek.
Doughnuts lub donuts (czyt.doʊnət lub doʊnʌt) to popularna w Stanach Zjednoczonych (i w wielu innych krajach) odmiana pączków. Są nieco mniejsze i tradycyjnie mają kształt pierścienia – przypominają nasze „oponki”. Smaży się je również w głębokim tłuszczu. Podstawową różnicę stanowi fakt, że do amerykańskich donatów nie dodaje się drożdży. Podaje się je fantazyjnie ozdobione grubą warstwą kolorowej polewy lukrowej lub czekoladowej, obtoczone w cukrze i cynamonie lub obficie udekorowane słodką posypką, z nadzieniem owocowym lub kremem.
Donaty stanowią niekwestionowany przysmak Amerykanów, są przecież elementem amerykańskiej kultury. W wielu filmach i serialach stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest z donatem w jednej ręce i kawą w drugiej. Amerykanie uwielbiają tę słodką przekąskę tak bardzo, że pierwszy piątek czerwca ustanowiono w USA Narodowym Dniem Donatów (National Doughnut Day).
Pączki, jakie znamy w Polsce, są również znane Amerykanom. Zostały tam spopularyzowane przez Polonię amerykańską.
Przepisy na amerykańskie doughnuts znajdziecie tutaj:
http://www.donutrecipes.net/
http://allrecipes.com/recipes/bread/breakfast-pastries/doughnuts/
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze