Nadzienie do pączków
DAMIESA • dawno temuDziś Tłusty Czwartek, więc nawet ci dbający o sylwetkę mogą popełnić mały dietetyczny grzeszek i pofolgować sobie ze słodkościami. Drożdżówki, bezy, ciasta, pierniki… w tym dniu pałaszowanie łakoci nie zna granic, na naszych stołach królować będą jednak zapewne przede wszystkim mięciutkie pączki. Tylko z jakim nadzieniem? Bogactwo propozycji nie zna granic! Jaki farsz do pączków wybrać?
Pączek z marmoladą
To chyba najpopularniejszy typ tej słodkiej przekąski, a wybór smaków jest ogromny. Może to być marmolada truskawkowa, śliwkowa czy z dzikiej róży. Polewa może być np. lukrowa.
Pączek z adwokatem
Jeśli decydujemy się na upieczenie pączka w domu, jako masy możemy użyć lekko alkoholowego akcentu połączonego z budyniem waniliowym. Polewę możemy wykonać z lukru i czekoladowych wzorków.
Pączek z czekoladą
Może być biała lub mleczna. Takie słodkie nadzienie przygotowujemy łącząc czekoladę z masłem i mlekiem. Pączki będą świetnie smakować, gdy na czubek wraz z polewą dodany pokruszone orzechy.
Pączek z jabłkami
Możemy użyć np. prażonych z cynamonem dostępnych w sklepach, bądź pokusić się o przygotowanie takiej masy samodzielnie (jabłka wystarczy uprażyć, dodać cukru i po wystygnięciu zmieszać z cynamonem).
A jakie pączki Wy najbardziej lubicie?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze