Dodatki do ciast
DAMIESA • dawno temuSzarlotka, sernik czy zwyczajne drożdżowe. Do każdego z tych rodzajów ciast przydałoby się coś, co nadałoby im oryginalnego smaku. Tylko jak wybrać takie dodatki, by zaznać kulinarnej rozkoszy podniebienia, degustując cukierniczy wypiek?
Posypki do ciast wszelkiej maści z powodzeniem dostaniemy w sklepach spożywczych. Warto jednak w wolnej chwili pofatygować się o przyrządzanie ich własnoręcznie. I tak: przygotowując marcepan, wystarczy połączyć ze sobą pokruszone migdały, cukier i olejek migdałowy. Pyszną kruszonkę np. do szarlotki bądź sernika uzyskamy, łącząc stopione masło, mąkę oraz cukier puder. W wersji do ciast o ciemnym kolorze możemy do tak przyrządzonej masy dodać także kakao. Z innych dodatków możemy przyrządzić np. startą na tarce czekoladę, wiórki kokosowe, prażony słonecznik lub orzechy czy pokruszony biszkopt z cukrem pudrem. Posypkę orzechową przygotujemy zaś, mieszając pokruszone orzechy z brązowym cukrem i łyżką cynamonu.
Posypka na ciasto nadaje nie tylko walor dekoracyjny, ale także smakowy. Dzięki niej ciasto nabiera ładnego wyglądu, który aż kusi do spróbowania, ale jednocześnie także wykwintnego smaku.
A jakich posypek do ciast Wy najczęściej używacie?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze