Pomysły na farsze
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuKtóż z nas nie lubi faszerowanych warzyw? Albo naleśników z ciekawym nadzieniem? Czy też może zapiekanek ziemniaczanych z interesującym wnętrzem? Nie zapominajmy również o canelloni… Tylko, że o ile zrobienie naleśników, czy wydrążenie warzyw to pestka, to z farszami nie jest już tak prosto. Czasami po prostu brakuje nam na nie pomysłów. Dlatego przedstawiam Wam pomysły na trzy proste i uniwersalne farsze, które z pewnością się nadadzą do wszystkich potraw, które wymieniłem powyżej.
Farsz meksykański
- 200g mięsa mielonego,
- 2 pomidory,
- 1 zielona papryka,
- 30g kukurydzy z puszki,
- 50g sera żółtego,
- sól, pieprz, ostra papryka,
- oliwa z oliwek
Mięsopodsmażamy na oliwie przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy ją na ćwiartki i pozbywamy się gorzkich, białych części. Następnie kroimy ją w paski. Warzywa wrzucamy do mięsa, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut, aż będą miękkie. Pod sam koniec duszenia dodajemy ser żółty, solimy, pieprzymy i dodajemy ostrej papryki.
Farsz szpinakowy
- 250g mrożonego szpinaku,
- 4 ząbki czosnku,
- 30g sera typu gorgonzola (można zastąpić lazurem),
- 50ml śmietany 18%,
- 25g masła,
- sól, pieprz
Szpinak zostawiamy na całą noc, do rozmrożenia.
Odciskamy ze szpinaku nadmiar płynu. Następnie wrzucamy go do garnka i podsmażamy przez 2 minuty na maśle. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy do szpinaku. Zmniejszamy ogień i dusimy całość przez 3 minuty, często mieszając. Po tym czasie wkruszamy do środka gorgonzolę i dodajemy sól i pieprz. Farsz trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty, po czym dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy go z ognia.
Farsz warzywny z beszamelem
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 marchewka,
- 80g masła,
- mąka,
- mleko,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry
Cukinię i bakłażana kroimy w półplasterki, solimy i odstawiamy na 10 minut. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy ją na ćwiartki, a następnie na paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 30g masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i startą marchewkę. Podsmażamy je 2 – 3 minuty, po czym dodajemy paprykę. Bakłażana i cukinię osuszamy papierowym ręcznikiem z gorzkiego płynu, po czym wrzucamy na patelnię. Całość solimy, doprawiamy pieprzem i curry i smażymy do miękkości.
Przygotowujemy beszamel – z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę. Następnie doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy tylko zasmażka zacznie łapać kolor, chwytamy za rózgę i powoli zaczynamy dodawać mleko, cały czas mieszając. Beszamel powinien mieć gęstą, ale wciąż lejącą się konsystencję.
Dodajemy beszamel do warzyw i dokładnie mieszamy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze