Naleśniki z twarożkiem
DAMIESA • dawno temuTradycyjne placki z dżemem są nudne. Jest przecież tyle ciekawszych składników, które warto wykorzystać jakofarsz do naleśników. Dziś kilka ciekawych przepisów z zastosowaniem twarożku. Co ciekawe, można używać go jako nadzienie zarówno w połączeniu z owocami, jak i warzywami. Zatem do roboty!
Naleśniki z twarożkiem i ryżem
Przepis na naleśniki brzmi następująco: do ok. 500 ml mleka wbić jajka i stopniowo dodawać mąki, aż powstanie gęsta masa. Całość warto wzbogacić także ok. 5 łyżkami cukru. Takie proporcje składników wystarczą na porcję dla ok. 4 osób. Kiedy ciasto jest już gotowe, można zabrać się za przygotowywanie pysznego farszu. Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia to: 20 g ryżu, 30 dag sera białego, pół szklanki śmietany 18%, cynamon, 2 jajka, rodzynki, 10 łyżek cukru, skórka pomarańczowa oraz 1 jabłko. W pierwszej kolejności należy ugotować ryż. Dopiero wtedy można zabrać się do przygotowania słodkiego farszu. W tym celu trzeba najpierw przygotować kogel mogel wykonany z 2 żółtek i 6 łyżek cukru, a następnie dodać go do ugniecionego widelcem sera białego. W tym czasie w piekarniku należy upiec ćwiartki jabłek w cynamonie. Kiedy owoce będą już gotowe trzeba je ugnieść lub pokroić w małe kawałki, jeśli są dość twarde, a potem dodać do masy twarogowej. Tak przyrządzoną masę łączy się z ryżem i w całość wkomponowuje skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Nadzienie należy przełożyć na placki naleśnikowe, rozprowadzić dość grubą warstwą, a całość polać śmietaną połączoną z cukrem i cynamonem. Takie danie obiadowe jest świetnym pomysłem na słodki posiłek i można je jadać także na zimno. Naleśniki z owocami pokochają także dzieci!
Naleśniki z warzywnym twarożkiem — jak je zrobić?
Przepis na przyrządzenie masy będzie taki sam jak poprzednio. W przypadku warzywnych naleśników, w czasie wyrabiania ciasta, warto ograniczyć dodawanie cukru, a zamiast tego przyprawić je łyżką soli. Placki nie mogą być zbyt słodkie. Po ich przygotowaniu drugim etapem będzie wykonanie nadzienia. Tutaj można wykorzystać takie składniki jak: opakowanie twarożku wiejskiego, rzodkiewka, szczypiorek, pomidor oraz ogórek zielony. Warzywa należy pokroić w kostkę. Wszystkie produkty łączy się i doprawia dla smaku solą oraz pieprzem. Naleśniki z warzywami można spożywać na zimno jako danie na śniadanie.
Zupełnie inny przepis można wykorzystać przygotowując naleśniki w wersji obiadowej. W tym celu należy przygotować następujące proporcje składników: 20 dag mrożonego szpinaku, 30 dag twarogu, 15 dag sera żółtego, ząbek czosnku, 1 łyżka masła, natka pietruszki, sól i pieprz. Nadmiar wody ze szpinaku należy odparować na patelni, a kiedy będzie już miękki dodać do niego łyżkę masła, szczyptę soli i pieprzu, ząbek czosnku oraz starty ser żółty. Kiedy masa będzie już gotowa łączy się ją z twarogiem ubijając całość widelcem. Gotowe nadzienie wkłada się do naleśników, posypuje mozzarellą i zapieka kilka minut w piekarniku. Przed podaniem można udekorować placki natką pietruszki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze