Naleśniki z owocami
DAMIESA • dawno temuCiężkie potrawy w czasie lata powinny pójść „w odstawkę”. W trakcie upalnych dni organizm nie domaga się zbyt dużych ilości tłuszczów, więc zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wybór lekkich dań, które pozwolą najeść się do syta i nie wpłyną destruktywnie na wygląd sylwetki. Taką obiadową propozycją mogą być słodkie naleśniki ze świeżymi owocami.
Naleśniki z miodem i owocami
Aby przygotować pożywne i dość słodkie danie należy przygotować następujące składniki: 250 g mąki, 0,5 l mleka, 2 jajka, cukier, sól, masło do smażenia oraz 3 mandarynki, 2 banany, opakowanie twarożku oraz półpłynny miód (najlepiej wybrać wielokwiatowy). Przypis na naleśniki brzmi następująco: do dużej miski wlać mleko, dodać jajka i dokładnie wymieszać. Kiedy składniki ładnie się połączą, dodać mąkę oraz cukier (jeśli naleśniki nie mają być zbyt słodkie, wystarczą 2–3 łyżki) i ubijać, aż powstanie gładka, dość gęsta masa. Aby wykonać słodki farsz do naleśnikównależy połączyć rozgnieciony widelcem miąższ z mandarynki oraz banana, a następnie wkomponować w twarożek. Całość posłodzić kilkoma łyżkami miodu. Ciasto naleśnikowe należy smażyć na patelni na maśle, dzięki czemu będzie delikatniejsze i bardziej miękkie. Placki powinny mieć złocisty kolor, być dość cienkie, aby można było zawijać w nie nadzienie. Przed podaniem naleśniki można polać płynną czekoladą oraz pokruszonymi orzechami. Dodatkiem, który nada takiemu daniu jeszcze lepszego aromatu, jest kandyzowana skórka pomarańczy. Danie najlepiej serwować na ciepło. Warto także przed podaniem lekko podgrzać miód, np. wkładając słoiczek do gorącej wody.
Naleśniki z lodami i bitą śmietaną
Świetnym pomysłem na danie obiadowe lub słodką przekąskę na upalne wakacyjne dni jest także przyrządzanie naleśników z lodami. Taka propozycja z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza najmłodszym, a do tego można ją przyrządzać na tysiąc różnych sposobów. W tym przypadku ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jeśli chodzi o przepis na ciasto naleśnikowe, to można wykorzystać te same składniki i recepturę, jaka jest opisana powyżej. W kwestii farszu czy dekoracji można zaś zdać się na kreatywność. Świetnie smakować będzie nadzienie z truskawek, które można podawać z gałką lodów czekoladowych. Takie połączenie idelanie się uzupełnia, ponieważ lody wydobywają smak tych owoców. Równie smakowitym pomysłem jest wykorzystanie malin, które z kolei będą wyśmienicie komponować się z lodami o smaku waniliowym oraz dodatkiem migdałów.
Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie lodów nie jako dodatku, ale jako zamiennika owocowego farszu. Taka odwrócona kolejność zastosowania składników może smakować jeszcze bardziej wybornie. Placki należy zatem zwinąć w rulony smarując je wcześniej grubą warstwą lodów, a następnie całość polać gorącym syropem klonowym lub sosem czekoladowym , a wierzch udekorować świeżymi owocami i rodzynkami. Takie danie warto udekorować świeżymi listkami mięty, co nada potrawie apetycznego wyglądu.
Z lodami wspaniale komponować będzie się także gorące nadzienie z prażonych jabłek lub gruszek z dodatkiem aromatycznego cynamonu. W tym przypadku warto do ciasta naleśnikowego dodać kakao, które nada plackom piękny brązowy koloryt i słodki smak.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze