Przepisy na dipy
DAMIESA • dawno temuPyszny sos do maczania w nim paluchów serowych, wafli ryżowych czy nawet warzyw lub nachos to świetny pomysł na to, jak przygotować prostą przystawkę na wieczór w gronie bliskich czy przyjaciół. Taki dodatek do letnich przegryzek świetnie zdaje egzamin podczas grillowania na ogródku, ale równie chętnie jest wykorzystywany podczas "posiadówek z filmem". Jak go przygotować? Oto dwa pomysły na dipy.
Jak zrobić dip czosnkowy?
Dipy bardzo często wytwarza się na bazie śmietany. W takiej wersji są jednak prawdziwą bombą kaloryczną, więc zdecydowanie lepiej jest przyrządzać je wykorzystując jogurt naturalny. Wystarczy jeden jego kubek, pół kostki sera białego lub opakowanie twarożku, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, 3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany oraz sól i pieprz do przyprawienia. Składniki należy ze sobą połączyć tak, aby powstała z tego gładka, dość gęsta masa. Można to zrobić posługując się blenderem. Dla tych którzy lubią nieco ostrzejsze smaki, można polecić dodanie kawałka papryczki chili, która nada całość więcej pikanterii. Innym rozwiązaniem może być też wykorzystanie szczypty oregano czy poszatkowanej drobno bazylii. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, dobrym sposobem na jej zagęszczenie jest dodanie startego parmezanu.
Taki ostry dip świetnie sprawdzi się serwowany z deską serów, wędlin czy jajek. Można w nim maczać kabanoski czy grzanki chlebowe, a nawet grillowane warzywa takie jak np. pokrojone w paseczki bakłażany czy cukinie. Dip czosnkowy podkreśli także smak mięsa np. pieczonych skrzydełek z kurczaka czy jajecznych placuszków z warzywami. Bardzo ważne jest, aby podawać go lekko schłodzony, bo wtedy wydaje się bardziej aromatyczny i ostrzejszy. Ten rodzaj dipu świetnie sprawdzi się także w zestawieniu z chlebem razowym czy pieczywem pita.
Dip pomidorowy do nachos
Ten rodzaj dipu z kolei będzie świetnie nadawał się podawany na miseczce jako dodatek do nachos czy nawet frytek. Będzie także stanowić doskonałe dopełnienie ziemniaków w mundurkach oraz mięs z grilla. Taka kinowa przekąska jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego ze względu na pikantny smak świetnie zaostrza apetyt, więc warto ją serwować jako starter do dań głównych np. przed potrawami z rusztu. Składniki jakie są potrzebne go jego wykonania to zatem: 3 pomidory, 1 papryka czerwona, szczypiorek, majonez, sól i pieprz oraz oliwa z oliwek. Takidip pomidorowy najlepiej jest wykonać ze świeżych pomidorów. Należy je jednak wcześniej sparzyć, a następnie usunąć z nich skórkę. W takiej formie wystarczy je wrzucić do blendera wraz ze szczypiorkiem i doprawić w zależności od gustu. Do tego rodzaju sosu świetnie nada się także oregano. Innym pomysłem jest przygotowanie takiego sosu z zupełnie innych składników. Produkty, których potrzeba, by go wykonać to: 250 jogurtu naturalnego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka ketchupu raz sól i pieprz. Jeśli sos jest niezbyt ostry, można także dodać szczyptę sproszkowanej papryki oraz obowiązkowo oregano. Przed podaniem takiego dipu trzeba włożyć go na jakiś czas do lodówki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze