Przepisy na tosty
DAMIESA • dawno temuPyszne tosty to ten rodzaj przekąski bez której wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Tanie danie na śniadanie nie tylko zaopatruje organizm w wartościowe składniki odżywcze, ale także pozwala najeść się do syta. Problem jednak tkwi w tym, że większość przygotowuje ten posiłek na bazie kalorycznych składników. Gruba warstwa masła i sera żółtego tworzą z niepozornych tostów prawdziwą bombę kaloryczną. Warto zatem poznać sposoby na to, jak je przyrządzić, aby nie wpływały tak destruktywnie nie sylwetkę.
Tosty po hawajsku
Aby nieco wzbogacić wartość odżywczą tradycyjnych tostów, warto wykorzystać owoce egzotyczne. Świetnie nadadzą się do zapiekania kiwi, banany czy kawałki ananasa. Pieczywo należy więc posmarować masłem, położyć na każdym z nich plasterek sera żółtego oraz szynki, a następnie umieścić na nich wybrane owoce. Na koniec, aby dodać tostom większego aromatu, dobrym pomysłem jest dodanie na wierzch odrobiny oregano. Tym sposobem będą one smakować bardziej orientalnie, a do tego taka przyprawa nieco zredukuje negatywny wpływ na organizm ciężkostrawnego sera żółtego. Tak przygotowane tosty należy umieścić w piekarniku na około 5 minut. Kiedy ser się rozpuści można je wyjąć i serwować z dodatkiem sosu czosnkowego.
Dietetyczne tosty Dukana
Choć ostatnimi czasy jest sporo zamieszania wokół tej kontrowersyjnej metody odchudzania, to trzeba przyznać, że posiłki komponowane według jej zasad są nie tylko smaczne, ale także bardzo sycące. Aby je przygotować należy naszykować następujące składniki: 4 łyżki otrąb owsianych lub żytnich, 2 jajka, 2 łyżki serka twarogowego oraz sól i pieprz. Wszystkie produkty należy dokładnie wymieszać, a następnie przelać przyrządzoną masę do rozgrzanego tostera. Dobrym pomysłem będzie wkomponowanie do tostów ulubionych ziół np. koperku, oregano czy tymianku. Aromatu nada im także dodatek czosnku granulowanego lub poszatkowany szczypiorek. Czas zapiekania wynosi ok. 10 minut. Po jego upływie należy wyjąć tosty z tostera, pokroić na trójkąty i podawać gorące wraz z jogurtem naturalnym. Takie pożywne i mało kaloryczne śniadanie dzięki zawartości otrąb pozostawi na długo uczucie sytości w żołądku, a więc pozwoli ograniczyć podjadanie między posiłkami.
Jak zrobić tosty francuskie?
Zasada ich przygotowania opiera się na wcześniejszym nasączeniu ich mieszanką mleka i jajka. Dopiero potem można przystąpić do ich smażenia. Składniki, jakie są potrzebne do przyrządzenia tego rodzaju posiłku to: białe pieczywo tostowe, mleko, 1 jajko, masło do smażenia oraz sól. Na początek należy wymieszać jajko z mlekiem i odrobiną soli. W takiej mieszance zanurza się kromki chleba, a następnie kładzie je na rozgrzanym na patelni maśle. Trzeba je opiekać z obu stron do momentu, gdy pieczywo ładnie się zarumieni. Kiedy tosty na słodko będą już gotowe, należy je zdjąć z ognia i serwować gorące wraz z cukrem pudrem, ulubionymi konfiturami lub posypką z cynamonu. Wyśmienicie będą smakować także z kremem czekoladowym. W wersji na słono można je podawać z plasterkiem sera żółtego i szynki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze