Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe
OLIWKA . • dawno temuZimą musisz dbać o dostarczanie ciału jak największej ilości witamin. Wprawdzie dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, ale mrożonych mamy pod dostatkiem. Jeśli zastanawiasz się co można z nimi zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod beszamelem. Jest bardzo prosty, a smaczne i zdrowe danie przygotujesz niezwykle szybko.
Przygotuj:
- 50 dag warzyw mrożonych (brokuły, brukselka, kalafior, marchewka)
- 5 dag masła
- 2 dag mąki
- 5 dag sera gouda
- sól
- cukier
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- mleko
- olej do natłuszczania naczynia
1. Najpierw przygotuj sos beszamelowy. W tym celu zarumień mąkę na suchej patelni i połącz ją z masłem. Następnie rozprowadź zasmażkę mlekiem i dokładnie wymieszaj. Beszamelpowinien być gęsty i jednolity. Zagotuj go, a następnie przypraw solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. A teraz pora na drugi najważniejszy składnik tego dania, czyli warzywa. Gotuj je przez 5 minut w osolonej wodzie, a później odcedź.
3. Warzywa pod beszamelem to naprawdę pyszne danie i świetny pomysł na obiad czy kolację. Już niedługo zdrowa zapiekanka będzie gotowa.
4. Najpierw wysmaruj żaroodporne naczynie tłuszczem, ułóż w nim warzywa i zalej sosem beszamelowym. Danie posyp startym serem i włóż do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na 15 minut.
5. Warzywa zapiekane pod beszamelem doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze