Jak smakuje najdroższa szynka na świecie?
SABINA STODOLAK • dawno temu

Bylibyście ciekawi jak smakuje najdroższa szynka na świecie? A zapłacilibyście 2,940 $za kilogram takiej szyneczki? Najdroższa szynka świata pochodzi z zakładu Manuela Maldonaoum który jest jednocześnie farmerem, producentem mięsa i znawcą szynki.
Aby stworzyć najbardziej delikatną i najwspanialszą szynkę na świecie, wybrał 50 świnek, które odpowiednio pielęgnował i karmił. Świnki jadły głównie żołędzie i specjalnie hodowane korzonki i nie brakło im żadnych wygód. Takie postępowanie ze zwierzakami spowodowało, że ich mięso cechuje się wyjątkową delikatnością i wyrafinowanym smakiem.
Po zabiciu świnek, szynka była marynowana przez 3 lata.
Rasa świń, z których zrobiono szynkę to czarna świnia iberyjska – szynka z tych świń należy do najlepszych na świecie ( i oczywiście najdroższych). Szynka Iberico porównywana jest do równie słynnej szynki parmeńskiej i wielu smakoszy uważa, że hiszpańska szynka jest smaczniejsza. Ciekawe czy znalazłby się smakosz, który przedłożyłby parmeńskąnad szynkę Maldonaoum’a.
Każda ze 100, 7 kilogramowych szynek, które zostały wyprodukowane przez Maldonaoum, sprzedawana jest z certyfikatem potwierdzającym autentyczność opartym oDNA świnek.
źródło:: bornrich.org

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze