Sznycel z opiłkami złota i truflami
SABINA STODOLAK • dawno temuChcesz zaskoczyć gości na kolacji i pokazać, że stać Cię na wszystko? Może zamiast ketchupu na pizze położyć kawałki złota? Snobizm? Może odrobinę – ale chętnych na jedzenie posypywane złotem nie brakuje. Sznycel ze złotem, do menu wprowadziła restauracja w Dusseldorf – prawdopodobnie jest to najdroższy sznycel świata.
Restauracja przy Berger Strasse, nie wyróżnia się niczym szczególnym, poza…najdroższym na świecie sznyclem. Golden Kaiser Schnitzel, to specjalność zakładu, która w menu istnieje już od kilku lat, ale dopiero w czasach kryzysu restauracja zaczęła mocno go promować. Choć wydaje się to paradoksem, takie luksusowo – ekscentryczne pomysły właśnie w kryzysie sprzedają się świetnie, bo ludzie odczuwają potrzebę udowodnienia sobie, że ich kryzys nie dopadł.
Wracając jednak do sznycla, jego wysoka cena podyktowana jest dwoma dość niespotykanymi przy okazji sznycli składnikami. Jednym są białe trufle, których cena wynosi ok. 5.000 Euro za kilogram, drugim płatki złotaułożone na sznyclu. Co ciekawe, to właśnie trufle, a nie złoto sprawiają, że sznycel jest tak kosztowny – porcja delikatesu to wydatek 150 Euro. Złoto, nie zmienia smaku potrawy i jest obojętne dla organizmu – starajcie się jednak nie wkładać obrączek do kanapki – można złamać sobie zęba.
źródło:odditycentral.com
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze