Slow-Food - smaczniej i zdrowiej
KIRA • dawno temuPotrawy typu Fast-Food stały się niejako synonimem cywilizacji. Są to gotowe dania, które najczęściej kupujemy gdzieś na mieście, biegnąc z jednego spotkania na drugie i nie mając czasu na spokojne ugotowanie czegoś w domu. Są wygodne i nie absorbują nas na długo, za to świetnie zaspokajają głód.
Niestety — z punktu widzenia naszego organizmu, Fast-Foody mają wiecej wad niż zalet. Dlatego od kilku już lat coraz większą popularność zdobywa ruch Slow-Food, którego zwolennicy skupiają się na wysokiej jakości i smaku spożywanych potraw.
Slow-Food jest swoistym protestem przeciwko zubażaniu naszej diety przez rosnące tempo życia we współczesnym świecie. Zjadamy byle co, szybko, kupujemy wysokoprzetworzone dania do odgrzania w mikrofalówce czy kawałek pizzy w barze po drugiej stronie ulicy. A przecież od tego co zjadamy zależy nie tylko nasze zdrowie i kondycja, ale też samopoczucie. W naszym własnym interesie jest więc bliższe zainteresowanie się zawartością własnego talerza.
Zwolennicy Slow-Food wybierają smak, jakość i tradycję. Na ich stołach znajdziemy żywność naturalną, słabo przetworzoną, wyrabianą metodami klasycznymi, z pominięciem nowoczesnych technologii. Takie pożywienie jest zdrowsze, lepiej przyswajalne, mało alergizujące, bezpieczne - i charakteryzuje się niepowtarzalnym aromatem i smakiem.
Ale jedzenie to nie wszystko. Tak, jak Fast-Food jest symbolem pośpiechu i cywilizacji, tak Slow-Food proponuje powrót do natury. Wyciszenie się, zwolnienie tempa życia, spędzanie czasu z rodziną zamiast siedzenia do późnych godzin nocnych w biurze. Jest to postawa obecnie mało popularna, ale zdobywa coraz więcej zwolenników.
Jesteśmy tak zabiegani, że z trudem przychodzi nam myśl o zostawieniu na chwilę komputera, wyłączeniu telefonu i spędzeniu całego popołudnia bez ciągłego sprawdzania korporacyjnej poczty. Taki tryb życia sprawia, że jesteśmy zmęczeni, zniechęceni, brakuje nam już entuzjazmu i kreatywności.
Może więc rzeczywiście czas zwolnić, wyciszyć się — i poświęcić chwilę na przygotowanie naprawdę smakowitego obiadu?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze