Odkryj brokuły na nowo! Sprawdź, jak smacznie przyrządzić to zdrowe warzywo!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuBrokuły znane były już w starożytności – najprawdopodobniej wywodzą się z rejonu Morza Śródziemnego. Są one doskonałym źródłem cennych składników odżywczych, które są gwarancją zdrowia fizycznego i dobrego samopoczucia. Oprócz korzyści dla organizmu, brokuły dostarczają także niezapomnianych wrażeń smakowych. Zobacz, jak w kreatywny sposób wykorzystać je w swojej kuchni!
Ten artykuł ma 2 strony:
Historia brokułu
Podejrzewa się, że brokuł pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, a dokładniej z Cypru. Uprawiany był już w czasach starożytnej Grecji i Rzymu. Obecnie znany jest w wielu miejscach świata i ceniony za smak oraz wartości odżywcze.
Brokuł jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Można go spożywać na surowo, jako dodatek do sałatek, makaronów i zapiekanek, a także w postaci ugotowanej. Nadaje się także do mrożenia – w stanie tym nie traci swoich wartości odżywczych ani smaku. Świetnie sprawdza się również na diecie – jest niskokaloryczny i lekkostrawny.
Zastanawiasz się nad ciekawym daniem z brokułem w roli głównej? Pyszny przepis znajdziesz na następnej stronie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze