Brokuły w sosie beszamelowym
ALICJA • dawno temuBogate w witaminy C, A i witaminy z grupy B brokuły, warto zaserwować cukrzykom, osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym oraz tym, którzy dbają o dobry wzrok. Dla zdrowszych przedstawicieli społeczeństwa smacznym dodatkiem do brokułów będzie beszamelowy sos.
Brokuły
Brokuły opłucz pod bieżącą wodą i podziel na cząstki. Wrzuć na lekko osolony wrzątek i wyjmij jak tylko zmiękną. Zajmie im to ok. 8 minut.
Sos beszamelowy
Do przyrządzenia beszamelu będziesz potrzebować:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 i ½ szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Na wolnym ogniu rozpuść masło. Dodawaj powoli mąkę ciągle mieszając. Możesz w tym celu użyć trzepaczki. Nie dopuść do przypalenia się sosu, o co nietrudno, gdyż będzie miał gorzki smak. Następnie dodaj mleko i mieszaj do czasu, aż zgęstnieje. Zdejmij sos z ognia i dodaj przyprawy według uznania. Wstaw ponownie garnuszek na gaz i dodaj roztarte żółtka. Doprowadź sos do wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny.
Przygotowane brokuły polej sosem i posyp startym serem. Włóż na chwilę do piekarnika, do czasu rozpuszczenia sera. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze