Brokuły w sosie beszamelowym
ALICJA • dawno temu

Bogate w witaminy C, A i witaminy z grupy B brokuły, warto zaserwować cukrzykom, osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym oraz tym, którzy dbają o dobry wzrok. Dla zdrowszych przedstawicieli społeczeństwa smacznym dodatkiem do brokułów będzie beszamelowy sos.
Brokuły
Brokuły opłucz pod bieżącą wodą i podziel na cząstki. Wrzuć na lekko osolony wrzątek i wyjmij jak tylko zmiękną. Zajmie im to ok. 8 minut.

Sos beszamelowy
Do przyrządzenia beszamelu będziesz potrzebować:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 i ½ szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Na wolnym ogniu rozpuść masło. Dodawaj powoli mąkę ciągle mieszając. Możesz w tym celu użyć trzepaczki. Nie dopuść do przypalenia się sosu, o co nietrudno, gdyż będzie miał gorzki smak. Następnie dodaj mleko i mieszaj do czasu, aż zgęstnieje. Zdejmij sos z ognia i dodaj przyprawy według uznania. Wstaw ponownie garnuszek na gaz i dodaj roztarte żółtka. Doprowadź sos do wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny.
Przygotowane brokuły polej sosem i posyp startym serem. Włóż na chwilę do piekarnika, do czasu rozpuszczenia sera. Smacznego!

Najnowsze

Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze