Cukier trzcinowy - czy jest zdrowy?
ALICJA • dawno temuCukier trzcinowy jeszcze niedawno można było spotkać jedynie w sklepach z ekologiczną żywnością. Obecnie dumnie zasiada na półkach sklepowych, zaraz obok cukru buraczanego. To znak, że coraz chętniej sięgamy po tę brązową słodycz. Dlaczego?
Cała prawda, święta prawda i …
Według dietetyków cukier to cukier, niezależnie czy jest biały czy brązowy. Dla zdrowia korzystniejsza jest zamiana krystalicznego cukru jego związkami zawartymi w owocach i warzywach. Dzienne zapotrzebowanie na cukier wynosi 2 łyżeczki cukru lub 2 kilogramy warzyw. Jak myślisz, co wybierze dietetyk?
Skąd się wziął cukier trzcinowy?
Właściwsze pytanie brzmiałoby "Skąd się wziął cukier buraczany?". Cukier trzcinowy znany jest od setek tysięcy lat, podczas gdy cukier buraczany liczy niespełna 200 lat. Trzcinę cukrową pierwszy raz wzięli do ust mieszkańcy Nowej Gwinei ok. 8000 r. p.n.e. Do Europy cukier trzcinowy dotarł ok. IV wieku p.n.e. i stanowił towar ekskluzywny.
Cukier trzcinowy — właściwości
Trzcina cukrowa stosowana była w ziołolecznictwie i medycynie ludowe jako środek bakteriobójczy i przeciwbólowy. Używano jej także na oparzenia i trudno gojące się rany. To, co dobre w cukrze trzcinowym, to zawartość soli mineralnych. Obecnie cukier trzcinowy zawojował przede wszystkim światowe kuchnie. Wydaje się być mniej słodszy i mieć subtelniejszy smak niż cukier buraczany. Poza tym, ładnie wygląda. Niektórzy stosują go na poprawę humoru. Tej właściwości nie można odmówić żadnym słodyczom.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze