Jedzenie pełne cukru - unikaj tych produktów!

10. Paczkowane pieczywo
                                                    10. Paczkowane pieczywo
                                                                                                            Istnieje ogromna różnica pomiędzy pieczywem paczkowanym  a tym dostępnym w klasycznych piekarniach. Po pierwsze, pokrojone i zapakowane w folię pieczywo zawiera sporo spulchniaczy, które zapobiegają jego wczesnemu wyschnięciu. Po drugie, zawiera ono zdecydowanie więcej cukru.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

10. Paczkowane pieczywo

10. Paczkowane pieczywo
Istnieje ogromna różnica pomiędzy pieczywem paczkowanym a tym dostępnym w klasycznych piekarniach. Po pierwsze, pokrojone i zapakowane w folię pieczywo zawiera sporo spulchniaczy, które zapobiegają jego wczesnemu wyschnięciu. Po drugie, zawiera ono zdecydowanie więcej cukru.

9. Napoje mleczneNapoje mleczne o smaku kakao czy truskawki mają fantastyczny smak i szybko zaspokajają głód. Niestety w ich składzie zawarte są spore ilości cukru, barwników i aromatów. Zamiast tego lepiej zmiksować świeże owoce z odrobiną mleka.
Zdjęcie autorstwa Robert Judge / CC BY

9. Napoje mleczne
Napoje mleczne o smaku kakao czy truskawki mają fantastyczny smak i szybko zaspokajają głód. Niestety w ich składzie zawarte są spore ilości cukru, barwników i aromatów. Zamiast tego lepiej zmiksować świeże owoce z odrobiną mleka.

8. Sos BBQ
                                                    8. Sos BBQ
                                                                                                            Sos barbecue to nieodłączny element grillowanych produktów żywnościowych, takich jak żeberka czy karkówka. Nadaje on tym produktom unikalny i fantastyczny smak. Niemniej jednak, lepiej go unikać ze względu na dużą zawartość soli  i cukru w składzie.
Zdjęcie autorstwa adoproducciones / CC BY

8. Sos BBQ

8. Sos BBQ
Sos barbecue to nieodłączny element grillowanych produktów żywnościowych, takich jak żeberka czy karkówka. Nadaje on tym produktom unikalny i fantastyczny smak. Niemniej jednak, lepiej go unikać ze względu na dużą zawartość soli i cukru w składzie.

7. Gotowe sosy sałatkowe
                                                    7. Gotowe sosy sałatkowe
                                                                                                            Czy kiedykolwiek czytałaś skład opakowania gotowego sosu sałatkowego? Zapewne zauważyłaś, że zawierają one w sobie spore ilości cukru  i soli. Poza tym, często powstają one na bazie majonezu, który jest kaloryczny i niestety wywiera niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu.
Zdjęcie autorstwa Abdulla Al Muhairi / CC BY

7. Gotowe sosy sałatkowe

7. Gotowe sosy sałatkowe
Czy kiedykolwiek czytałaś skład opakowania gotowego sosu sałatkowego? Zapewne zauważyłaś, że zawierają one w sobie spore ilości cukru i soli. Poza tym, często powstają one na bazie majonezu, który jest kaloryczny i niestety wywiera niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu.

6. Jogurty owocowe
                                                    6. Jogurty owocowe
                                                                                                            Często sądzimy, że jogurt owocowy stanowi doskonałą alternatywę dla dziennej porcji owoców. W końcu zawiera on kawałki mango, banana czy truskawek. Niestety w jego składzie znajduje się również duża ilość cukru, chemicznych barwników i sztucznych substancji nadających mu słodki smak.
Zdjęcie autorstwa Ginny / CC BY

6. Jogurty owocowe

6. Jogurty owocowe
Często sądzimy, że jogurt owocowy stanowi doskonałą alternatywę dla dziennej porcji owoców. W końcu zawiera on kawałki mango, banana czy truskawek. Niestety w jego składzie znajduje się również duża ilość cukru, chemicznych barwników i sztucznych substancji nadających mu słodki smak.

5. Żywność o niskiej zawartości tłuszczu
                                                    5. Żywność o niskiej zawartości tłuszczu
                                                                                                            Rzeczywiście produkty typu „light” zawierają w składzie mniejsze ilości tłuszczu. Niemniej jednak, w zamian za to mają one więcej cukru lub innych polepszaczy. Z tego względu lepiej sięgać po tradycyjne produkty, np. w wersji półtłustej.
Zdjęcie autorstwa Stacy Spensley / CC BY

5. Żywność o niskiej zawartości tłuszczu

5. Żywność o niskiej zawartości tłuszczu
Rzeczywiście produkty typu „light” zawierają w składzie mniejsze ilości tłuszczu. Niemniej jednak, w zamian za to mają one więcej cukru lub innych polepszaczy. Z tego względu lepiej sięgać po tradycyjne produkty, np. w wersji półtłustej.

4. Banan
                                                    4. Banan
                                                                                                             Banan to sycący owoc o doskonałym smaku. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać go w nieograniczonej ilości, gdyż zawiera on w składzie sporo cukrów. Wprawdzie są to cukry pochodzenia naturalnego, jednak spożywanie więcej niż jednego banana dziennie może się źle skończyć dla naszej sylwetki.
Zdjęcie autorstwa robin_24 / CC BY

4. Banan

4. Banan
Banan to sycący owoc o doskonałym smaku. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać go w nieograniczonej ilości, gdyż zawiera on w składzie sporo cukrów. Wprawdzie są to cukry pochodzenia naturalnego, jednak spożywanie więcej niż jednego banana dziennie może się źle skończyć dla naszej sylwetki.

3. MuesliMyśląc o racjonalnym odżywianiu, często sięgamy po zdrowe muesli zamiast klasycznych płatków śniadaniowych. Warto jednak czytać etykiety, ponieważ niektóre firmy produkujące muesli dodają do nich cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.
Zdjęcie autorstwa Manuel QC / CC BY

3. Muesli
Myśląc o racjonalnym odżywianiu, często sięgamy po zdrowe muesli zamiast klasycznych płatków śniadaniowych. Warto jednak czytać etykiety, ponieważ niektóre firmy produkujące muesli dodają do nich cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.

2. Batony białkowe
                                                    2. Batony białkowe
                                                                                                            Osoby aktywne fizycznie często sięgają po przekąski zawierające duże ilości białka, np. specjalne batony dla sportowców. Niestety często zawierają one w sobie spore ilości cukru i niekorzystnie wpływają na wagę naszego ciała.
Zdjęcie autorstwa Bodo / CC BY

2. Batony białkowe

2. Batony białkowe
Osoby aktywne fizycznie często sięgają po przekąski zawierające duże ilości białka, np. specjalne batony dla sportowców. Niestety często zawierają one w sobie spore ilości cukru i niekorzystnie wpływają na wagę naszego ciała.

1. Masło orzechoweCzęsto rezygnujemy z kremów czekoladowych na rzecz masła orzechowego, które – jak wiemy – jest znacznie zdrowsze. Niestety w jego składzie zazwyczaj znajduje się cukier, którego lepiej unikać w codziennej diecie. W sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć wersję masła orzechowego bez cukru.
Zdjęcie autorstwa Denise Krebs / CC BY

1. Masło orzechowe
Często rezygnujemy z kremów czekoladowych na rzecz masła orzechowego, które – jak wiemy – jest znacznie zdrowsze. Niestety w jego składzie zazwyczaj znajduje się cukier, którego lepiej unikać w codziennej diecie. W sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć wersję masła orzechowego bez cukru.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Żywność ekologiczna - czy aby na pewno? Poznaj produkty spożywcze, które ułatwią ci zasypianie Stosowanie probiotyków u wcześniaków Depresja i jeden głębszy na rozluźnienie Godzenie się w łóżku Pięć skutecznych sposobów na pozbycie się bólu głowy w pracy Sporty, których każda kobieta powinna spróbować tego lata Muzykoterapia Śmiech jest zaraźliwy Uzależnienie od hazardu Ergonomia pracy siedzącej Probiotyki to konieczność podczas intymnych infekcji?