Jedzenie pełne cukru - unikaj tych produktów!

10. Paczkowane pieczywo
                                                    10. Paczkowane pieczywo
                                                                                                            Istnieje ogromna różnica pomiędzy pieczywem paczkowanym  a tym dostępnym w klasycznych piekarniach. Po pierwsze, pokrojone i zapakowane w folię pieczywo zawiera sporo spulchniaczy, które zapobiegają jego wczesnemu wyschnięciu. Po drugie, zawiera ono zdecydowanie więcej cukru.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

10. Paczkowane pieczywo

10. Paczkowane pieczywo
Istnieje ogromna różnica pomiędzy pieczywem paczkowanym a tym dostępnym w klasycznych piekarniach. Po pierwsze, pokrojone i zapakowane w folię pieczywo zawiera sporo spulchniaczy, które zapobiegają jego wczesnemu wyschnięciu. Po drugie, zawiera ono zdecydowanie więcej cukru.

9. Napoje mleczneNapoje mleczne o smaku kakao czy truskawki mają fantastyczny smak i szybko zaspokajają głód. Niestety w ich składzie zawarte są spore ilości cukru, barwników i aromatów. Zamiast tego lepiej zmiksować świeże owoce z odrobiną mleka.
Zdjęcie autorstwa Robert Judge / CC BY

9. Napoje mleczne
Napoje mleczne o smaku kakao czy truskawki mają fantastyczny smak i szybko zaspokajają głód. Niestety w ich składzie zawarte są spore ilości cukru, barwników i aromatów. Zamiast tego lepiej zmiksować świeże owoce z odrobiną mleka.

8. Sos BBQ
                                                    8. Sos BBQ
                                                                                                            Sos barbecue to nieodłączny element grillowanych produktów żywnościowych, takich jak żeberka czy karkówka. Nadaje on tym produktom unikalny i fantastyczny smak. Niemniej jednak, lepiej go unikać ze względu na dużą zawartość soli  i cukru w składzie.
Zdjęcie autorstwa adoproducciones / CC BY

8. Sos BBQ

8. Sos BBQ
Sos barbecue to nieodłączny element grillowanych produktów żywnościowych, takich jak żeberka czy karkówka. Nadaje on tym produktom unikalny i fantastyczny smak. Niemniej jednak, lepiej go unikać ze względu na dużą zawartość soli i cukru w składzie.

7. Gotowe sosy sałatkowe
                                                    7. Gotowe sosy sałatkowe
                                                                                                            Czy kiedykolwiek czytałaś skład opakowania gotowego sosu sałatkowego? Zapewne zauważyłaś, że zawierają one w sobie spore ilości cukru  i soli. Poza tym, często powstają one na bazie majonezu, który jest kaloryczny i niestety wywiera niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu.
Zdjęcie autorstwa Abdulla Al Muhairi / CC BY

7. Gotowe sosy sałatkowe

7. Gotowe sosy sałatkowe
Czy kiedykolwiek czytałaś skład opakowania gotowego sosu sałatkowego? Zapewne zauważyłaś, że zawierają one w sobie spore ilości cukru i soli. Poza tym, często powstają one na bazie majonezu, który jest kaloryczny i niestety wywiera niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu.

6. Jogurty owocowe
                                                    6. Jogurty owocowe
                                                                                                            Często sądzimy, że jogurt owocowy stanowi doskonałą alternatywę dla dziennej porcji owoców. W końcu zawiera on kawałki mango, banana czy truskawek. Niestety w jego składzie znajduje się również duża ilość cukru, chemicznych barwników i sztucznych substancji nadających mu słodki smak.
Zdjęcie autorstwa Ginny / CC BY

6. Jogurty owocowe

6. Jogurty owocowe
Często sądzimy, że jogurt owocowy stanowi doskonałą alternatywę dla dziennej porcji owoców. W końcu zawiera on kawałki mango, banana czy truskawek. Niestety w jego składzie znajduje się również duża ilość cukru, chemicznych barwników i sztucznych substancji nadających mu słodki smak.

5. Żywność o niskiej zawartości tłuszczu
                                                    5. Żywność o niskiej zawartości tłuszczu
                                                                                                            Rzeczywiście produkty typu „light” zawierają w składzie mniejsze ilości tłuszczu. Niemniej jednak, w zamian za to mają one więcej cukru lub innych polepszaczy. Z tego względu lepiej sięgać po tradycyjne produkty, np. w wersji półtłustej.
Zdjęcie autorstwa Stacy Spensley / CC BY

5. Żywność o niskiej zawartości tłuszczu

5. Żywność o niskiej zawartości tłuszczu
Rzeczywiście produkty typu „light” zawierają w składzie mniejsze ilości tłuszczu. Niemniej jednak, w zamian za to mają one więcej cukru lub innych polepszaczy. Z tego względu lepiej sięgać po tradycyjne produkty, np. w wersji półtłustej.

4. Banan
                                                    4. Banan
                                                                                                             Banan to sycący owoc o doskonałym smaku. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać go w nieograniczonej ilości, gdyż zawiera on w składzie sporo cukrów. Wprawdzie są to cukry pochodzenia naturalnego, jednak spożywanie więcej niż jednego banana dziennie może się źle skończyć dla naszej sylwetki.
Zdjęcie autorstwa robin_24 / CC BY

4. Banan

4. Banan
Banan to sycący owoc o doskonałym smaku. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać go w nieograniczonej ilości, gdyż zawiera on w składzie sporo cukrów. Wprawdzie są to cukry pochodzenia naturalnego, jednak spożywanie więcej niż jednego banana dziennie może się źle skończyć dla naszej sylwetki.

3. MuesliMyśląc o racjonalnym odżywianiu, często sięgamy po zdrowe muesli zamiast klasycznych płatków śniadaniowych. Warto jednak czytać etykiety, ponieważ niektóre firmy produkujące muesli dodają do nich cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.
Zdjęcie autorstwa Manuel QC / CC BY

3. Muesli
Myśląc o racjonalnym odżywianiu, często sięgamy po zdrowe muesli zamiast klasycznych płatków śniadaniowych. Warto jednak czytać etykiety, ponieważ niektóre firmy produkujące muesli dodają do nich cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.

2. Batony białkowe
                                                    2. Batony białkowe
                                                                                                            Osoby aktywne fizycznie często sięgają po przekąski zawierające duże ilości białka, np. specjalne batony dla sportowców. Niestety często zawierają one w sobie spore ilości cukru i niekorzystnie wpływają na wagę naszego ciała.
Zdjęcie autorstwa Bodo / CC BY

2. Batony białkowe

2. Batony białkowe
Osoby aktywne fizycznie często sięgają po przekąski zawierające duże ilości białka, np. specjalne batony dla sportowców. Niestety często zawierają one w sobie spore ilości cukru i niekorzystnie wpływają na wagę naszego ciała.

1. Masło orzechoweCzęsto rezygnujemy z kremów czekoladowych na rzecz masła orzechowego, które – jak wiemy – jest znacznie zdrowsze. Niestety w jego składzie zazwyczaj znajduje się cukier, którego lepiej unikać w codziennej diecie. W sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć wersję masła orzechowego bez cukru.
Zdjęcie autorstwa Denise Krebs / CC BY

1. Masło orzechowe
Często rezygnujemy z kremów czekoladowych na rzecz masła orzechowego, które – jak wiemy – jest znacznie zdrowsze. Niestety w jego składzie zazwyczaj znajduje się cukier, którego lepiej unikać w codziennej diecie. W sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć wersję masła orzechowego bez cukru.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Jamie Oliver o przetworzonej żywności 8 symptomów, że jesteś bardziej zestresowana, niż myślisz Czy znasz te skuteczne, naturalne sposoby na zwalczenie poświątecznej niestrawności? Bóle głowy, migrena Co na chrapanie? Tycie w ciąży: czy każda kobieta musi przybrać na wadze? OdpowiadamyMATERIAŁ PROMOCYJNY Mięso przetworzone nie zawsze jest rakotwórcze. Od czego to zależy? Makijaż, który dodaje skrzydeł. Nowa linia AA Wings of Color Kropla łzy Warto być podobnym do ojca Jakie są objawy zatrucia grzybami? Jak zadbać o cerę?