Sól wcale nie jest twoim wrogiem! Inny popularny produkt, który jesz codziennie, szkodzi ci zdecydowanie bardziej!

Do niedawna panowało przekonanie, że to nadmiar soli w diecie jest najbardziej szkodliwym czynnikiem dla zdrowia. Wbrew powszechnym przekonaniom okazuje się, że to cukier bardziej nam szkodzi. Potwierdziły to ostatnie badania naukowe!

Uzależnienie od cukru
Najnowsze badania opublikowane w American Journal of Cardiology sugerują, że to cukier rafinowany jest naszym wrogiem nr 1 w diecie. Składnik ten jest obecny w wielu przetworzonych produktach żywnościowych. Powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie jej gwałtowny spadek. To z kolei sprawia, że w niedługim czasie po spożyciu czegoś słodkiego, znowu czujesz się głodna. Ponadto, od cukru się uzależniamy i z dnia na dzień mamy ochotę na więcej!

Związek między cukrem a otyłością
Regularnie spożywając cukry proste narażasz się na niekontrolowane ataki wilczego głodu. To z kolei może przyczynić się do rozwoju nadwagi, a nawet otyłości. Niestety otyłość to stan, który sprzyja rozwojowi cukrzycy, chorób serca czy chorób układu oddechowego.
Jak myślisz, jak dużo cukru prostego znajduje się w twojej codziennej diecie?
NIEZDROWA ŻYWNOŚĆ
Dowiedz się, jakie produkty żywnościowe szkodzą zdrowiu?

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze