Powody, dla których warto rzucić cukier

8. Cukrowy szokCukier zawsze postrzegany jako deser i nagroda. Jednakże dodatkowy cukier coraz bardziej wkracza do naszej diety i nie chodzi tu tylko o napoje gazowane. Czy cukier może być toksyczny? Dodatkowy cukier może, więc sprawdź, gdzie się czai i jakie mogą być efekty uboczne jego spożywania.
Zdjęcie autorstwa Janet Hudson / CC BY

8. Cukrowy szok
Cukier zawsze postrzegany jako deser i nagroda. Jednakże dodatkowy cukier coraz bardziej wkracza do naszej diety i nie chodzi tu tylko o napoje gazowane. Czy cukier może być toksyczny? Dodatkowy cukier może, więc sprawdź, gdzie się czai i jakie mogą być efekty uboczne jego spożywania.

7. Zbyt duże dawkiW wielu przypadkach spożywamy nawet do 13% dziennej porcji kalorii w postaci cukru, co może oznaczać nawet 59 kg rocznie. Skąd tyle cukru w naszej diecie? Nie możemy winić jedynie restauracji fast food – wiele dodatkowego cukru spożywamy w domu, nawet o tym nie wiedząc. Dressingi do sałatek nie są słodkie, ale producenci często dodają cukier do ich niskotłuszczowych wersji, aby były one bardziej zjadliwe. Zamiast tego sięgaj po oliwę z oliwek i ocet.
Zdjęcie autorstwa Alexander Baxevanis / CC BY

7. Zbyt duże dawki
W wielu przypadkach spożywamy nawet do 13% dziennej porcji kalorii w postaci cukru, co może oznaczać nawet 59 kg rocznie. Skąd tyle cukru w naszej diecie? Nie możemy winić jedynie restauracji fast food – wiele dodatkowego cukru spożywamy w domu, nawet o tym nie wiedząc. Dressingi do sałatek nie są słodkie, ale producenci często dodają cukier do ich niskotłuszczowych wersji, aby były one bardziej zjadliwe. Zamiast tego sięgaj po oliwę z oliwek i ocet.

6. Cukier oszukuje mózgSpożywanie zbyt dużej ilości dodatkowych cukrów sprawia, że fruktoza napędza hormony głodu. Hormonalne sygnały, które mają powiadomić mózg o tym, że jest się sytym nie są właściwie zastosowane, przez co organizm ma wrażenie, że nie zostało mu dostarczone jedzenie. Uważaj nawet na produkty takie jak chleb i nie tylko biały. Bardzo często zdarza się, że chleby wieloziarniste i razowe zawierają 2 gramy dodatkowego cukru na kromkę.
Zdjęcie autorstwa Migle / CC BY

6. Cukier oszukuje mózg
Spożywanie zbyt dużej ilości dodatkowych cukrów sprawia, że fruktoza napędza hormony głodu. Hormonalne sygnały, które mają powiadomić mózg o tym, że jest się sytym nie są właściwie zastosowane, przez co organizm ma wrażenie, że nie zostało mu dostarczone jedzenie. Uważaj nawet na produkty takie jak chleb i nie tylko biały. Bardzo często zdarza się, że chleby wieloziarniste i razowe zawierają 2 gramy dodatkowego cukru na kromkę.

5. Cukier przyspiesza proces starzenia sięCukier to główna przyczyna starzenia się w związku z fruktozą, która tworzy tlenowe rodniki, podnoszące wskaźnik uszkodzenia komórek i śmierci. Takie działanie może doprowadzić do chorób przewlekłych takich jak cukrzyca typu 2 i choroby serca. Dlatego czytaj dokładnie etykiety, ponieważ cukier czai się nawet w sosie pomidorowym czy ketchupie.
Zdjęcie kobiety / Shutterstock

5. Cukier przyspiesza proces starzenia się
Cukier to główna przyczyna starzenia się w związku z fruktozą, która tworzy tlenowe rodniki, podnoszące wskaźnik uszkodzenia komórek i śmierci. Takie działanie może doprowadzić do chorób przewlekłych takich jak cukrzyca typu 2 i choroby serca. Dlatego czytaj dokładnie etykiety, ponieważ cukier czai się nawet w sosie pomidorowym czy ketchupie.

4. Cukier powoduje „brązowienie” tkanekW pewnym sensie z wiekiem rdzewiejemy. Utlenianie sprawia, że nasze tkanki brązowieją, co nazywane jest reakcją Maillarda. Chroniczne spożywanie zbyt dużych ilości cukru przyspieszy ten proces. Cukier znajduje się w większości przetworzonej żywności: napojach gazowanych, sokach owocowych, deserach i wielu innych. W związku z tym najlepiej gotować samemu w domu, aby ograniczyć spożycie cukru.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

4. Cukier powoduje „brązowienie” tkanek
W pewnym sensie z wiekiem rdzewiejemy. Utlenianie sprawia, że nasze tkanki brązowieją, co nazywane jest reakcją Maillarda. Chroniczne spożywanie zbyt dużych ilości cukru przyspieszy ten proces. Cukier znajduje się w większości przetworzonej żywności: napojach gazowanych, sokach owocowych, deserach i wielu innych. W związku z tym najlepiej gotować samemu w domu, aby ograniczyć spożycie cukru.

3. Cukier pogrubia wątrobęKiedy dostarcza się zbyt dużą dawkę cukru mitochondriom w wątrobie, organ ten nie ma wyboru i musi nadmiar cukru zamienić w tłuszcz w wątrobie. Część tego tłuszczu może wydostać się z wątroby i doprowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. To sprawia, że trzustka musi wyprodukować więcej insuliny, tak aby uszkodzona wątroba mogła normalnie funkcjonować. Gdzie jeszcze może czaić się cukier? Warto sprawdzać jego zawartość w jogurtach, ponieważ niektóre z nich mają tyle cukru co batonik! Wybieraj jogurty, które mają zawartość cukru znacznie niższą niż 20 gramów na porcję.
Zdjęcie kobiety / Shutterstock

3. Cukier pogrubia wątrobę
Kiedy dostarcza się zbyt dużą dawkę cukru mitochondriom w wątrobie, organ ten nie ma wyboru i musi nadmiar cukru zamienić w tłuszcz w wątrobie. Część tego tłuszczu może wydostać się z wątroby i doprowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. To sprawia, że trzustka musi wyprodukować więcej insuliny, tak aby uszkodzona wątroba mogła normalnie funkcjonować. Gdzie jeszcze może czaić się cukier? Warto sprawdzać jego zawartość w jogurtach, ponieważ niektóre z nich mają tyle cukru co batonik! Wybieraj jogurty, które mają zawartość cukru znacznie niższą niż 20 gramów na porcję.

2. Cukier uzależniaDopamina to jeden z neuroprzekaźników w ciele, dzięki któremu dobrze się czujemy. Jednak zbyt duża ilość fruktozy blokuje zdrowe sygnały w ciele, co oznacza, że potrzebujemy coraz większej dawki cukru, aby dobrze się czuć. Uważaj więc również na pakowanie smoothie, gdyż niektóre mogą mieć więcej cukru niż porcja lodów. Smoothie łatwo jednak przyrządzisz w domu.
Zdjęcie kobiety / Shutterstock

2. Cukier uzależnia
Dopamina to jeden z neuroprzekaźników w ciele, dzięki któremu dobrze się czujemy. Jednak zbyt duża ilość fruktozy blokuje zdrowe sygnały w ciele, co oznacza, że potrzebujemy coraz większej dawki cukru, aby dobrze się czuć. Uważaj więc również na pakowanie smoothie, gdyż niektóre mogą mieć więcej cukru niż porcja lodów. Smoothie łatwo jednak przyrządzisz w domu.

1. Cukier ma negatywny wpływ na arterieZ czasem dodatkowy cukier zaczyna podrażniać śródbłonek – czyli warstwę, która pokrywa wewnętrzną część naczyń krwionośnych. Glukoza pokrywa tę warstwę, przez co jest ona mniej wrażliwa, co może wpłynąć na tlen wysyłany do organów. Pamiętaj również o produktach mięsnych i mrożonych, które mogą zawierać duże ilości dodatkowego cukru. Dlatego też zostaw mrożone obiady w sklepie i gotuj większe ilości jedzenia w weekend, aby cieszyć się mniejszą ilością cukru w ciągu tygodnia.
Zdjęcie autorstwa Roland Tanglao / CC BY

1. Cukier ma negatywny wpływ na arterie
Z czasem dodatkowy cukier zaczyna podrażniać śródbłonek – czyli warstwę, która pokrywa wewnętrzną część naczyń krwionośnych. Glukoza pokrywa tę warstwę, przez co jest ona mniej wrażliwa, co może wpłynąć na tlen wysyłany do organów. Pamiętaj również o produktach mięsnych i mrożonych, które mogą zawierać duże ilości dodatkowego cukru. Dlatego też zostaw mrożone obiady w sklepie i gotuj większe ilości jedzenia w weekend, aby cieszyć się mniejszą ilością cukru w ciągu tygodnia.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Stretching - rozciągnij się! Przez te rzeczy starzejemy się szybciej Co to jest naprotechnologia? Jak radzić sobie z kaszlem u dziecka? Jeszcze zazdrość, czy już obsesja? Preparaty regeneracyjne wykorzystywane w ginekologii estetycznej i uroginekologii DeoMed® – skarpetki, które troszczą się o stopy Dlaczego nie chudniemy? Dlaczego warto częściej jeść winogrona? LACTISSIMA – żele do higieny intymnej Dieta dla każdego jest dla nikogo Dobry powód, żeby pić. Masz taki?

Popularne w tym tygodniu:

Jubileuszowa Gala projektu "Różowy Patrol powered by Gliss" z udziałem ekspertówMATERIAŁ PROMOCYJNY