Zupy odchudzające
BEATKA • dawno temuZastanawiasz się nad tym, jak zdrowo schudnąć? Zdrowe odchudzanie polega na racjonalnym odżywianiu. Wśród dań zdecydowanie dietetycznych znajdują się odżywcze zupy. Oczywiście, przygotowane w odpowiedni sposób. Zupa z zasmażką nie jest dobrym pomysłem. Dietetyczne zupy są proste w przygotowaniu i smaczne. Zdecydowanie mogą je jeść osoby wprowadzające zdrowe nawyki żywieniowe. Smaczna zupa dostarcza mniej kalorii niż schabowy z ziemniakami.
Zupy na odchudzanie
Dieta dla zdrowia jest również dietą dla figury. Okazuje się, że codzienne jedzenie zupy przynosi wiele korzyści. Najważniejsza – 100 kcal mniej codziennie. Poza tym zupy zaspokajają apetyt i doskonale wypełniają żołądek. Zupa to głównie woda, która daje uczucie sytości. Jeżeli chcesz, by posiłek był bardziej syty, zjedz zupę z kromką chleba pełnoziarnistego. Zupę można przygotować na zapas. Nie trzeba codziennie gotować nowej porcji.
Żeby zupa była bardziej kaloryczna, warto przygotować wywar warzywny (na bazie cebuli, marchewki, białej pietruszki, selera, liścia kapusty, liścia laurowego, ziela angielskiego, czosnku itd.). Do zupy na koniec można wlać odrobinę oliwy z oliwek (tłuszcz jest potrzebny, gdyż witamina A, witamina D, witamina E i witamina K rozpuszczają się właśnie w tłuszczu). Do zupy warto dodać różne przyprawy – natkę pietruszki, koperek, tymianek, kminek, bazylię. Bardzo syte są zupy krem (do wody wrzucamy takie warzywa, jakie chcemy, można dodać więcej cebuli, ziemniaki, fasolę, groch itd., wystarczy, że zmiksujemy je blenderem). Zupę można zagęścić kaszą.
Zagęszczanie zupy
Zastanawiasz się nad tym, czy zaprawiać zupę, a jeżeli tak, to czym? Zasmażka lub śmietana niewątpliwie podnoszą smak potrawy, niemniej jednak zamieniają dość dietetyczne danie w istną bombę kaloryczną. Zobacz, czego powinny unikać osoby będące na diecie odchudzającej lub diecie lekkostrawnej.
Zasmażka to mąka przesmażona na tłuszczu. To dzięki niej zupa nabiera złocistego koloru. Jak zrobić zasmażkę? Wystarczy rozpuścić na patelni dwie łyżki masła i wsypać łyżkę mąki. Następnie trzeba poczekać chwilę, aż mąka się zarumieni. Zarumienioną mąkę należy rozprowadzić chłodnym wywarem i dokładnie wymieszać (żeby nie zostały żadne grudki). Po wymieszaniu można to wlać do zupy. Zasmażkę zazwyczaj dodaje się do kapuśniaku, grochówki, pieczarkowej, flaczków.
Śmietana z mąką to punkt drugi na liście zakazanej. Łyżkę mąki wsypuje się do 100 ml śmietany i miesza. Następnie śmietanę łączy się z ostudzonym wywarem. Potem można wlać to do zupy. Śmietana łatwo się zwarza. Żeby tego uniknąć, można użyć śmietany słodkiej (ew. wcześniej można dodać do śmietany trochę cukru). Śmietana z mąką pasuje do zupy ogórkowej, szczawiowej i pomidorowej.
Żeby zupa nie była zbyt kaloryczna, ale miała ładny kolor, można dodać do niej surowe żółtko. Dzięki temu zupa nabierze złocistego odcienia i zostanie wzbogacona o wiele składników odżywczych. Zaciąganie żółtkiem pasuje do zup typ krem oraz zup dla dzieci. Zupę ogórkową lub pieczarkową można zabielić jogurtem naturalnym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze