Zupy na zimno
ALICJA • dawno temuW upalne letnie dni rozkosz gotowania zamienia się w nieznośne
stanie przy garach, ale jest okienko w tunelu. W prosty i szybki sposób
wyczarujesz zupy na zimno. Nie napracujesz się, a domownicy będą zadowoleni z
przyjemnie chłodnej i sycącej cieczy spływającej im po gardle. Wrzuć do zupy sezonowe warzywa lub owoce, a
dostarczysz cennych witamin i minerałów. Skoro mamy sezon truskawkowy przyrządź
zupę truskawkową. Wolicie coś na słono? Chłodnik z botwinki lub zielone
gazpacho będzie w sam raz. Przepisy na zupy
na lato poniżej.
Przepis na chłodnik
Składniki: pęczek botwinki, sok z 1 cytryny, litr bulionu,
250 ml śmietany do zup, pęczek rzodkiewki, pęczek szczypioru, kilka ogórków
gruntowych.
Sposób przyrządzenia. Buraczki dokładnie umyj. Oddziel
liście od główek. Liście drobno posiekaj. Główki pokrój w cienkie paseczki.
Jeśli nie masz czasu i chęci na przyrządzanie
botwinki, śmiało możesz ją zastąpić opakowaniem gotowanych i tartych
buraczków ze sklepu. Rzodkiewkę oddziel od liści, umyj i pokrój w drobną
kostkę. Podobnie zrób z ogórkami, tylko dodatkowo obierz je ze skórki. Umyj
szczypiorek i posiekaj.
Wrzuć buraczki do rondelka i skrop sokiem z cytryny. Podsmażaj
przez chwilkę, a następnie zalej bulionem. Dodaj posiekane liście i zagotuj.
Zdejmij zupę z ognia. Dodaj pokrojone warzywa a na koniec śmietanę. Poczekaj,
aż wystygnie i wstaw do lodówki. Chłodnik podawaj na zimno z kulkami ptysiowymi
lub grzankami. Ozdób na talerzu listkiem mięty.
Przepis na gazpacho
To kolejna, zdrowa
zupa pełna witamin z grupy B oraz witaminy C.
Składniki: 4 zielone ogórki gruntowe, 4 ogórki małosolne, zielona
papryka, pęczek szczypiorku, pęczek świeżej bazylii, 2 kromki pszennego chleba,
3 ząbki czosnku, łyżka octu jabłkowego, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia: Dokładnie umyj warzywa. Z papryki usuń
gniazda nasienne, a ogórki obierz ze skórki. Pokrój warzywa w drobną kostkę.
Odkrój skórkę od chleba i zalej ją niewielką ilością wody, aby zmiękła. Odłóż
dwie łyżki posiekanych ogórków zielonych, małosolnych i papryki. Pozostałe
zmiksuj na jednolity krem. Dodaj do kremu starty na tarce czosnek, posiekany
drobno szczypiorek i posiekane listki bazylii. Dodaj sól i pieprz, oliwę z
oliwek i ocet. Wymieszaj. Wrzuć odłożone warzywa, aby zupa przyjemnie chrupała.
Dokładnie wymieszaj całość i wstaw do lodówki. Podawaj z tostami.
Zupa truskawkowa
Zupa na słodko to jest to, czego pragniemy na diecie.
Truskawki są niskokaloryczne, więc śmiało możesz zjeść trochę zupki. Pomiń w
przepisie cukier, a otrzymasz prawdziwie dietetyczny
deser.
Składniki: 1 litr mleka, 0,5 kg truskawek, 2 żółtka, 2
płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, sok z cytryny.
Sposób przyrządzenia: Utrzyj żółtka z cukrem. Mąkę
ziemniaczaną rozmieszaj w ¼ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego
się mleka wlej rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Rozgniecione lub zmiksowane
truskawki połącz z utartymi żółtkami z cukrem. Następnie wlej je do zupy,
chwilę podgrzewaj i zdejmij z gazu. Ostudź i wstaw do lodówki. Podawaj na zimno
z kostkami lodu lub makaronem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze