Składniki:
dwa pęczki botwinki z małymi buraczkami, pęczek koperku, pęczek rzodkiewki, trzy ząbki czosnku (więcej według uznania), 4 kefiry, 4 łyżki śmietany, jajka na twardo (do dekoracji), biały pieprz (ma bardziej wyrazisty smak od czarnego)
Jak przyrządzić?
Oddzielamy buraczki od botwinki, buraczki gotujemy w osobnym garnku, botwinkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 min. Następnie botwinkę odcedzamy i dajemy jej wystygnąć. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę, przeżucamy do dużej miski lub garnka. Dodajemy sprasowany czosnek i posiekany koperek. Ugotowane buraczki obieramy i kroimy w kostkę (lubię, kiedy buraczki nie są za miękkie, tylko lekko twarde). Ostudzoną botwinkę siekamy razem z pędami i mieszamy z resztą, dodając kefiru i śmietanty (jeżeli wyjdzie gęsta, dodajemy troszkę więcej kefiru). Dodajemy pieprzu i soli według uznania. Całość dobrze schładzamy. Podajemy na talerzu z jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
Potrzebne przybory:
nóż, miska lub garnki
Jak podawać?
Schłodzoną.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | dżigit |