Chłodnik z botwinki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

dwa pęczki botwinki z małymi buraczkami, pęczek koperku, pęczek rzodkiewki, trzy ząbki czosnku (więcej według uznania), 4 kefiry, 4 łyżki śmietany, jajka na twardo (do dekoracji), biały pieprz (ma bardziej wyrazisty smak od czarnego)

Jak przyrządzić?

Oddzielamy buraczki od botwinki, buraczki gotujemy w osobnym garnku, botwinkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 min. Następnie botwinkę odcedzamy i dajemy jej wystygnąć. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę, przeżucamy do dużej miski lub garnka. Dodajemy sprasowany czosnek i posiekany koperek. Ugotowane buraczki obieramy i kroimy w kostkę (lubię, kiedy buraczki nie są za miękkie, tylko lekko twarde). Ostudzoną botwinkę siekamy razem z pędami i mieszamy z resztą, dodając kefiru i śmietanty (jeżeli wyjdzie gęsta, dodajemy troszkę więcej kefiru). Dodajemy pieprzu i soli według uznania. Całość dobrze schładzamy. Podajemy na talerzu z jajkiem pokrojonym w ćwiartki.

Potrzebne przybory:

nóż, miska lub garnki

Jak podawać?

Schłodzoną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Autordżigit

Chłodnik z botwinki: Podobne przepisy

Chłodnik z botwinki: wypróbuj również

Powiązane Tematy