Przepis na chłodnik
ALICJA • dawno temuNiebawem na półach sklepowych będzie można znaleźć
nowalijki, czyli pierwsze sztuki warzyw z danego sezonu. Choć warzywa i owoce
dostępne są przez cały rok i trudno mówić w tym kontekście o nowalijkach, to trzeba
przyznać, że sezonowe warzywa i owoce pochodzenia krajowego smakują najlepiej. Do
nowalijek zaliczana jest m.in. botwinka i rzodkiewka. Poniżej znajdziecie przepis
na zdrową i smaczną zupę z młodymi buraczkami w roli głównej.
Chłodnik z botwinki
Składniki:
- pęczek botwinki,
- pół litra bulionu warzywnego,
- 5 rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- łyżka posiekanego koperku,
- 250 ml kefiru,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
1. Wszystkie warzywa dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
2. Botwinkę pokrój w drobne paski. Wrzuć ją do gotującego się bulionu
i gotuj przez ok. 20 minut. Ostudź zupę.
3. Do chłodnego wywaru wlej kefir i jogurt.
4. Wymieszaj całość dokładnie, a następnie dodaj soku z
cytryny, soli i pieprzu.
5. Rzodkiewkę pokrój w plastry a szczypiorek drobno posiekaj.
6. Przed podaniem chłodnika schłódź go dobrze w lodówce i posyp
na wierzchu pokrojoną rzodkiewką i szczypiorkiem. Zupa znakomicie sprawdza się
jako danie na lato.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze