Co można zrobić z mango?
ALICJA • dawno temuMango jest najważniejszym owocem w Indiach. Zawarte w nim witaminy z grupy B, witamina A i C oraz minerały (potas, magnez, wapń, fosfor, sód) stanowią o jego zdrowotnych właściwościach. Ten soczysty i aromatyczny owoc można spożywać zarówno na surowo jak i po przetworzeniu. Z mango robi się soki, dżemy, galaretki a suszone owoce dodaje się do sosów. Mango dobrze smakuje także w sałatkach, z łososiem i z potrawami mięsnymi. Co jeszcze można przyrządzić z mango? Tartę! Przepis poniżej.
Składniki:
spód do tarty (możesz przygotować go sama lub nabyć w markecie),
3–4 owoce mango,
4 jajka,
sok i skórka z 1 cytryny,
½ szklanki cukru gruboziarnistego,
3 łyżki stołowe pełnoziarnistej mąki,
2 łyżeczki wanilii.
Sposób przyrządzenia:
Obierz i pokrój mango na podłużne kawałki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Lekko podpiecz spód do tarty i odstaw. Do miski wbij jajka, dodaj sok z cytryny, wsyp cukier, mąkę i wanilię. Dodaj startą skórkę cytrynową. Na spód do tarty wyłóż pokrojone owoce i zalej je przygotowaną masą. Piecz przez ok. pół godziny. Ciasto jest gotowe, jeśli zanurzony w nim nóż będzie czysty.
Rada: do przyrządzenia tarty możesz użyć dowolnych owoców sezonowych.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze