Co można zrobić z mango?
ALICJA • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/mango-0-e7f1c34fcea26a2d9f75f1c8,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Mango jest najważniejszym owocem w Indiach. Zawarte w nim witaminy z grupy B, witamina A i C oraz minerały (potas, magnez, wapń, fosfor, sód) stanowią o jego zdrowotnych właściwościach. Ten soczysty i aromatyczny owoc można spożywać zarówno na surowo jak i po przetworzeniu. Z mango robi się soki, dżemy, galaretki a suszone owoce dodaje się do sosów. Mango dobrze smakuje także w sałatkach, z łososiem i z potrawami mięsnymi. Co jeszcze można przyrządzić z mango? Tartę! Przepis poniżej.
Składniki:
spód do tarty (możesz przygotować go sama lub nabyć w markecie),
3–4 owoce mango,
4 jajka,
sok i skórka z 1 cytryny,
½ szklanki cukru gruboziarnistego,
3 łyżki stołowe pełnoziarnistej mąki,
2 łyżeczki wanilii.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Sposób przyrządzenia:
Obierz i pokrój mango na podłużne kawałki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Lekko podpiecz spód do tarty i odstaw. Do miski wbij jajka, dodaj sok z cytryny, wsyp cukier, mąkę i wanilię. Dodaj startą skórkę cytrynową. Na spód do tarty wyłóż pokrojone owoce i zalej je przygotowaną masą. Piecz przez ok. pół godziny. Ciasto jest gotowe, jeśli zanurzony w nim nóż będzie czysty.
Rada: do przyrządzenia tarty możesz użyć dowolnych owoców sezonowych.
Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?](https://m.kafeteria.pl/opaski-stabilizujace-do--1eef580,95,95,1,0.jpg)
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Ablacyjny laser frakcyjny - złoty standard w odmładzaniu](https://m.kafeteria.pl/adobestock-195284365-las-68d7c15,95,95,1,0.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze