Tarta szpinakowa
KAROLINA • dawno temuPoszukiwanie nowych przepisów wcale nie jest łatwe. Poszerzanie kulinarnych horyzontów może jednak okazać się nie tylko ciekawą, lecz także pożyteczną przygodą. Kiedy interesujemy się kuchniami z najdalszych zakątków świata, odnajdujemy prawdziwe perełki, z drugiej jednak strony pojawiają się potrawy ciekawe, ale dla nas zbyt zaskakujące w swoim smaku. Oprócz tego dość trudno jest nam później je odtworzyć, zwłaszcza gdy opierają się na mało dostępnych składnikach, jak chociażby w kuchni azjatyckiej. Gdzie zatem najlepiej szukać przepisów, które znakomicie sprawdzą się w naszych warunkach? Wystarczy sięgnąć do prawdziwego bogactwa europejskiej tradycji kulinarnej. Jedną z propozycji jest przepis na tartę szpinakową. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a dzięki szpinakowi będzie posiadała wyśmienity i nietuzinkowy smak. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jak ją przyrządzić. Zanim to jednak nastąpi, warto poznać inne ciekawe pomysły na szpinak.
Pomysł na szpinak
Liście szpinaku nie są w polskiej kuchni bardzo często stosowane, jednak wraz z ich użyciem pojawia się wiele nowych możliwości. Istnieje bowiem wiele przepisów na dania ze szpinakiem. Najłatwiejszy z nich to dodanie świeżych liści do ulubionej sałatki bądź też oparcie jej na samym szpinaku z dodatkiem sosu. Jednak najczęściej jadamy szpinak już po jego przetworzeniu. Zwykle szpinak serwowany jest z nadającymi wyrazistość przyprawami. I tak, do przesmażonych liści często dodawany jest aromatyczny czosnek bądź słony ser feta. W bardziej delikatnej formie szpinak występuje w połączeniu ze śmietaną. W takiej postaci możemy go dodawać do rozmaitych dań. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim pierożki z ciasta francuskiego, naleśniki ze szpinakiem, zapiekanki makaronowe czy też ciasteczka. Niebanalnym pomysłem na obiad jest przygotowanie pysznej tarty ze szpinakiem. Tarta szpinakowa z fetą jest propozycją dla całej rodziny. Przyrządzenie farszu jest dość proste, jednak jak wygląda przepis na ciasto do tarty? Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w dalszej części artykułu.
Źródło zdjęć: Shutterstock
Przepis na tartę ze szpinakiem
Do zrealizowania przepisu na tartę ze szpinakiem i serem feta będziesz potrzebowała następujących składników:
- 40 dag mąki,
- 20 dag masła,
- 1 jajko,
- sól,
- 3 łyżki wody,
- 50 g świeżego szpinaku,
- ser feta,
- 3 ząbki czosnku,
- śmietana,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Mąkę należy przesiać i dodać do niej pokrojone w kostkę masło. Kolejnym krokiem jest dodanie do ciasta jajka oraz szczypty soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Po otrzymaniu jednolitej struktury należy umieścić je w zamkniętym naczyniu i włożyć do lodówki. Liście szpinaku należy dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Następnie podsmażamy go lekko na maśle. Po chwili dodajemy do niego szpinak, który powinien się smażyć do czasu, aż stanie się zupełnie miękki. Kolejnym krokiem jest dodanie do farszu odrobiny śmietany, pokrojonego w kostkę sera feta, soli i pieprzu. Teraz należy wyłożyć formę nasmarowaną masłem ciastem i ułożyć na nie groch. Tartę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Następnie wyjmujemy ciasto i układamy na nim farsz. Całość pieczemy jeszcze przez około 25 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze