Artykuł sponsorowany
Proste i szybkie dania kuchni azjatyckiej są u nas coraz popularniejsze. Po całym dniu pracy wspaniale jest samodzielnie przygotować smaczny posiłek w czasie nie dłuższym niż pół godziny. Przedstawiony tu przepis jest najlżejszą wersją tego dania. Można je urozmaicić i uczynić bardziej sytym, dodając oprócz warzyw krewetki lub cieniutko pokrojone mięso. Oczywiście można też eksperymentować z wieloma innymi warzywami, jak marchew, cukinia, groszek cukrowy itd.
Składniki:
- 2 łyżki oleju z ryżu San Michele,
- ząbek czosnku,
- kawałek imbiru,
- łyżka pasty curry,
- warzywa: kalafior lub brokuł, papryka, pieczarki,
- 400 ml mleka kokosowego,
- trawa cytrynowa,
- 1–1,5 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- liście kolendry lub dymka,
- pieprz,
- pół limonki,
- ryż jaśminowy.
Przygotuj warzywa: kalafior podziel na małe różyczki, pieczarki, marchewkę i cukinię pokrój na plasterki, a paprykę w paski.
Do garnka o grubym dnie wlej olej, dodaj posiekany czosnek, imbir oraz pastę curry. Smaż przez chwilę i dodaj warzywa. Przesmaż je krótko, aby zachowały chrupkość. Zalej mlekiem kokosowym, dodaj trawę cytrynową, sos rybny, pieprz, sok z limonki i ewentualnie liście kolendry. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Zupę nalewaj do miseczek, posypuj liśćmi kolendry lub posiekaną dymką. Obok ustawiaj miseczki z ryżem jaśminowym ugotowanym wg przepisu na opakowaniu.
Autor: Ola Krzyżanowska
//
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze