Ciasto marchewkowe z orzechami
PATRYCJA • dawno temuCiasto marchewkowe to jedno z tych ciast, które łączą przyjemne z pożytecznym. Jest słodkie, a jednocześnie zdrowe. Świetnie smakuje jako dodatek do popołudniowej kawy wypijanej z przyjaciółką. Nie ma nic smaczniejszego niż samodzielnie pieczone ciasto, dlatego spróbuj je zrobić!
Składniki ciasta marchewkowego z orzechami
- 2 marchewki,
- 4 jaja,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 6 orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru.
Przygotowanie ciasta marchewkowego z orzechami
Zetrzyj marchewki na drobnych oczkach.
Orzechy posiekaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i żółtka. Wymieszaj na gładką masę.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wsyp do masy. Mieszaj aż będzie jednolita.
Delikatnie dodaj olej. Na koniec dodaj marchewkę i orzechy.
Ciasto piecz w temperaturze 160°C przez godzinę.
Ciasto marchewkowe z orzechami najlepiej smakuje po ostygnięciu. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze