Przepisy z rabarbarem
DAMIESA • dawno temuJest kwaśny i bardzo włóknisty. Nie każdy go lubi, a jednak warto się do niego przekonać, bo ma właściwości zapobiegające powstawaniu nowotworów. Jakie potrawy możemy przygotować na jego bazie? Oto kilka propozycji.
Ciasto z rabarbarem– tutaj możemy poszaleć z recepturą na wypiek, stosując przepis, który nam odpowiada najbardziej, np. przygotowując ciasto drożdżowe. Rabarbar wystarczy wkomponować w masę. Można go także ułożyć na wierzchu, ale trzeba pamiętać o tym, że będzie szybko wysychał w trakcie pieczenia. Na koniec ciasto można również posypać cynamonem.
Kompot z rabarbarem– kto powiedział, że pożywny kompot zawsze musi być tylko na bazie owoców? Gotowany rabarbar świetnie będzie smakować w połączeniu z cynamonem i goździkami. W czasie jego przyrządzania warto dosypać także sporą ilość cukru, bo w przeciwnym razie napój może stać się zbyt cierpki w smaku. Podajemy schłodzony. Taki kompot doskonale gasi pragnienie, dlatego jest świetny na lato.
Naleśniki z rabarbarem– aby przyrządzić farsz, należy umyć i obrać rabarbar, poszatkować go na kawałki, a następnie smażyć na patelni, aż będzie miękki. Dobrze będzie smakować, jeśli połączmy go z odrobiną soku z pomarańczy oraz cynamonem i brązowym cukrem. Tak przygotowaną konfiturą smarujemy placki i gotowe! Podajemy z syropem klonowym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze