Przepis na ratatuj
DAMIESA • dawno temuTo jarskie danie prowansalskie opiera się głównie na warzywach i jest jedną z potraw polecanych osobom odchudzającym się. To istna bomba witaminowa, a więc posiłek, który dostarczy nam „energetycznego kopa” i da siłę do działania, nie obciążając przy tym żołądka. Taki pożywny gulasz sprawia, że nawet po zjedzeniu sporej porcji czujemy się lekko, a do tego mamy pewność, że mieszanka warzyw nie spowoduje wzrostu cholesterolu i nie wpłynie destruktywnie na sylwetkę.
Ratatouille z mięsem mielonym
Składniki, jakich będziemy potrzebować do przygotowania takiego pożywnego posiłku, to: 100 gram mięsa mielonego drobiowego, 5 jajek, 2 cebule, 2 bakłażany, 2 cukinie, 5 pomidorów, 4 papryki oraz oliwę z oliwek, koperek, sól i pieprz oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mięso mielone należy wcześnie wymieszać z jajami na gładką masę, a następnie podsmażyć na patelni, aż uzyska lekko białawy koloryt (w połowie procesu dodajemy koncentrat pomidorowy). Bardzo ważne jest, aby rozdrobnić je na małe kawałeczki, które w późniejszym etapie wymieszamy z warzywami. Kiedy będzie już gotowe, zdejmujemy je z ognia i przekładamy do szklanego naczynia. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy poszatkowaną lub pokrojoną w cienkie krążki cebulkę i jak się ładnie zarumieni, dodajemy do niej pozostałe składniki, czyli drobno pokrojone w plastry bakłażany, cukinie, papryki oraz pomidory (warto je wcześnie zanurzyć na chwilę we wrzątku, aby zdjąć skórkę).Duszone warzywadoprawiamy solą oraz pieprzem, a także dodajemy posiekany koperek i zostawiamy na ogniu około 20 minut. Pod koniec, do tak przyrządzonej mieszanki dodajemy mięso mielone. Po dokładnym wymieszaniu składników podajmy gorące danie, posypując całość startym serem żółtym.
Ratatouille wegetariańskie
W tym przypadku składniki pozostają bez zmian, z wyjątkiem mięsa. Rezygnując z niego możemy zatem śmiało zwiększyć ilość warzyw lub połączyć je z brązowym ryżem. Potrawa nabierze bardziej wyrazistego aromatu, jeśli dodamy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, tymianek, rozmaryn lub natkę kolendry. Wybór przypraw zależy tylko od naszych indywidualnych gustów. Danie można także urozmaicić zielonym groszkiem. Świetnym pomysłem jest również dodanie go takiego posiłku maku czy pokruszonych orzechów. Przed serwowaniem można całość udekorować poszatkowaną bazylią. Ratatuj w wersji dla wegetarian będzie także doskonale smakować z bagietką lub czosnkowymi grzankami. Świetnie komponuje się też podane z białym winem. Zaletą tego dania jest to, że można spożywać je zarówno na zimno, jak i na gorąco. Odgrzewane, może być świetnym pomysłem jako dodatek do makaronu.
Ratatuj to doskonała potrawa na kolację. Przygotowując je z dodatkiem owoców morza możemy zyskać danie będące jednocześnie świetnym afrodyzjakiem. Jeśli taka kulinarna propozycja wydaje się zbyt pracochłonna, zawsze można zakupić mieszankę warzyw na ratatouille w postaci mrożonki. Poza tym warto otworzyć się na kuchenne eksperymenty i do tradycyjnych składników tej potrawy wprowadzić pewne innowacje, takie jak np. smażoną dynię czy pieczarki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze