Rogaliki z marmoladą
KAROLINA • dawno temuCoraz piękniejsza pogoda za oknem prowokuje nas, by w jak najlepszy sposób skorzystać ze słonecznych dni. To właśnie ich wspomnienia sprawiają, że mamy siłę na przetrwanie kolejnych chłodnych i deszczowych miesięcy. Co zrobić, by były one jeszcze lepsze? Nic tak nie poprawia naszego samopoczucia jak dobre jedzenie. I nie chodzi tu tylko o terapeutyczne działanie czekolady, którego jeżeli nie wszyscy są świadomi, to przynajmniej intuicyjnie je odczuwają. Ciekawym sposobem na umilenie sobie wypoczynku nad jeziorem jest grillowanie. Jednak nie zawsze mamy ochotę w czasie trzydziestostopniowego upału stać nad rozgrzanym rusztem i dopatrywać piekącej się karkówki bądź kaszanki. I tutaj z pomocą przychodzą nam domowe wypieki, które świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych pikników, a także wyjazdów nad jezioro. Zamiast pełnych cukru i konserwantów słodkich bułek nie zawsze pierwszej świeżości lepiej jest przygotować rogaliki z nadzieniem marmoladowym domowej roboty. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić marmoladę, by następnie upiec wyśmienite rogaliki.
Jak zrobić marmoladę?
Przepis na marmoladę jest bardzo prosty, dlatego też lepiej jest przygotować ją samodzielnie w domu niż korzystać z gotowego produktu. Kiedy dowiemy się,jak zrobić marmoladę, na pewno nie raz wykorzystamy jej wspaniały smak w naszym codziennym gotowaniu. Jej cechą charakterystyczną jest to, że posiada ona bardzo dużą ilość cukru, stanowiącego nawet połowę wszystkich użytych składników. Do kruchych rogalików z marmoladą bardzo dobrze pasuje samodzielnie przygotowany przetwór ze świeżych jagód.
Do przygotowania marmolady będziesz potrzebowała:
- 1 pomarańczy,
- 1 cytryny,
- 4 szklanek jagód,
- ¾ szklanki wody,
- 1/8 łyżeczki sody,
- 5 szklanek cukru pudru,
- 18 g pektyny.
Sposób przygotowania:
Na patelnię ścieramy wcześniej umyte skórki z pomarańczy i cytryny. Następnie obieramy owoce i wyjmujemy z nich pestki. Kolejnym krokiem jest wrzucenie ich do malaksera i zrobienie miąższu. Na patelnię wlewamy natomiast wodę oraz sodę i całość doprowadzamy do wrzenia. Kiedy to nastąpi, zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez około 10 minut, mieszając. Następnie na patelnię wrzucamy także jagody, cukier i wcześniej przygotowany miąższ z owoców. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy pektyny, by na końcu przegotować marmoladę przez około 1 minutę. Część marmolady potrzebna będzie do przepisu na rogaliki kruche, jednak pozostałą ilość powinnyśmy zamknąć w szczelnych słoikach i zawekować.
Przepis na rogaliki z marmoladą
Do przygotowania rogalików kruchych z marmoladą będziesz potrzebowała:
- marmolady,
- 2 ¼ szklanki mąki,
- 20 dag margaryny,
- 2 jajek,
- 1 łyżki śmietany kwaśnej,
- ¼ szklanki cukru pudru,
- szczypty soli.
Sposób przygotowania:
Mąkę i cukier przesiewamy, a następnie zagniatamy ciasto, dodając miękką margarynę, jajka, śmietanę i sól. Tak przygotowane ciasto wkładamy do szklanego naczynia z przykrywką i umieszczamy w lodówce. Ciasto musi poleżeć w chłodzie przez co najmniej 3 godziny. Następnie wyjmujemy ciasto i podsypując je mąką, rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Kolejnym krokiem jest wycięcie dużych kółek – przyda ci się do tego miska o dużej średnicy. Następnie należy wyciąć z nich trójkąciki i umieścić marmoladę na ich najgrubszej części. Teraz wystarczy tylko zwinąć rogaliki i piec przez 18–20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze