Grzane wino z przyprawami - rozpali ciało i duszę
OLIWKA . • dawno temuTo grzane wino można nazwać również napojem miłosnym. Jest wprost idealne na długie, zimne, jesienne wieczory spędzane we dwoje. Takie wino rozgrzewa, ba, ono rozpala do czerwoności. Nie ma nic przyjemniejszego niż spędzanie czasu w ciepłych ramionach ukochanego.
Przygotuj:
- butelkę czerwonego, półsłodkiego wina
- ¾ szklanki cukru
- suszoną skórkę pomarańczową z ¼ pomarańczy (możesz ususzyć skórkę na kaloryferze lub kupić w sklepie)
- 2 cm imbiru (pokrojony na kawałeczki)
- 2 kawałki cynamonu (nie zamieniaj go na cynamon mielony)
- 10 goździków
- rodzynki i migdały
- kilka pestek kardamonu
Krok 1
Zagotuj 2,5 l wody i dodaj do niej przyprawy (cynamon, skórkę pomarańczową, goździki, kardamon, imbir). Tę mieszankę gotuj przez pół godziny na małym ogniu bez przykrycia.
Krok 2
Kiedy wywar będzie gotowy, odcedź go i wymieszaj z cukrem i winem.
Krok 3
Grzańcagrzejemy. Trzeba jednak uważać, by się nie zagotował. W tym czasie wrzuć rodzynki i migdały. Migdały musisz wcześniej przygotować. Obierz je ze skórki i zaparzaj 5 minut we wrzątku.
Krom 4
Grzane wino już gotowe. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze