Główka pełna inspiracji
DAMIESA • dawno temuDziś przedstawiam Wam potrawy, w których główną rolę mają znane nam główki: kapusty, brokuł, brukselki, kalafiora. Choć muszę przyznać, że jako dziecko szczerze nie lubiłam tych warzyw, to powoli zmieniłam co do nich zdanie, a zachęciła mnie mała kaloryczność i drzemiąca w nich moc witamin. Dziś nie potrafię sobie wyobrazić, by mogło ich zabraknąć w moim jadłospisie. Dla tych, którzy nie mogą przekonać się co do ich smaku, polecam połączenie z innymi składnikami.
Oto pięć przykładowych sposobów:
Brokuły i krewetki z patelni – coś dla miłośników owoców morza. Te dwa składniki w odpowiedniej oprawie, mogą nabrać naprawdę wyjątkowego smaku. Można tu użyć np. fasoli szparagowej, czerwonej cebulki, paprykę i kiełki. Całość podsmażamy na patelni, najlepiej na oliwie. Możemy też dodać ulubione przyprawy pasuje tu np. nać kolendry, curry, czy liście mięty. Potrawa dobrze też będzie smakować, jeśli dodamy do niej kilka kropel cytryny.
Zapiekanka z brukselką – składniki możemy dobierać takie jak lubimy najbardziej. Podstawą więc może być makaron, lub też ziemniaki. A do tego? Oczywiście warzywa np. ugotowane wcześniej plasterki marchewki, kukurydzę i oczywiście ser żółty. Dla mięsożerców polecałabym kawałki kiełbasy, bo świetnie komponują się z delikatnym smakiem brukselek.
Smażony kalafior z curry, szpinakiem i ziemniakami – potrawa niezbyt różnorodna, ale idealna, jako szybki, aczkolwiek bardzo pożywny posiłek, również dla osób będących na diecie! Kalafior prawie nie ma kalorii, więc śmiało możemy sobie pofolgować z jego jedzeniem. Curry i szpinak nadadzą mu ostrego smaku, a ziemniaki sprawią, że danie choć niskokaloryczne, będzie na długo pozostawiało uczucie sytości.
Sałatka z czerwoną kapustą – lekkostrawna, smaczna i niezwykle prosta. Jedyne czego potrzebujemy to ser feta, pomidory, oliwki, czerwoną i fasolę. Idealny w tym zestawieniu jest też sos ziołowy. Z przypraw można też dodać bazylię, lub oregano. Ciekawą opcją jest także wzbogacenie sałatki grzankami.
Gulasz z kapustą – kapustę należy wcześniej opłukać w zimnej wodzie, odcisnąć i posiekać. Mięso kroimy w drobne kawałki i lekko podsmażamy na oliwie, dodając do niego cebulkę (musi się ładnie zeszklić). Następnie łączymy je z kapustą i dodajemy inne składniki, jak np. pomidory, mieloną paprykę czerwoną, koncentrat pomidorowy oraz szklankę bulionu. Całość dusimy około godziny. Przyprawy, które tu zastosujemy to kminek, sól, majeranek, lub czosnek.
Jak już jeść, to z głową …tą warzywną oczywiście! Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze