Klasyczne risotto
KAROLINA • dawno temuZanim zasiądziemy do świątecznych stołów pełnych tradycyjnych potraw kuchni polskiej, dobrze jest jeszcze na chwilę przenieść się w zupełnie inną krainę kulinarną. Co prawda często powtarza się, że cudze chwalicie, swego nie znacie, jednak chwilowa inspiracja ciekawymi przepisami z różnych zakątków świata wcale nie musi oznaczać zrezygnowania z naszej rodzimej tradycji. I tak, aby świąteczna kapusta, zupa rybna albo śledź pod pierzynką smakowały w tych dniach wyjątkowo, nie powinniśmy się nimi przed tym szczególnym czasem objadać. Warto zatem skusić się na coś zupełnie innego. Dzięki temu nie tylko będziemy mieli większy apetyt na świąteczne dania, ale także nasz żołądek nie będzie zbyt mocno nadwyrężony. Jedną ze zdrowszych diet, których przestrzeganie postulują specjaliści jest dieta śródziemnomorska. Jedną z jej bardziej smacznych odmian stanowi kuchnia włoska. Nie najadaj się zatem przed świętami zbyt mocno i skuś się na przyrządzenie klasycznego risotto. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, czym ono jest i jakie są inne łatwe w przyrządzeniu potrawy włoskie.
Potrawy włoskie
Kuchnia włoska kojarzy się nam przede wszystkim z wakacyjnym wypoczynkiem. Lato to czas, w którym najczęściej kusimy się na przyrządzanie dań włoskich, co spowodowane jest przede wszystkim tym, że mamy do dyspozycji świeże składniki do ich wykonania. Nie oznacza to jednak, że w czasie jesieni i zimy powinniśmy rezygnować z inspiracji, jakie przynoszą nam potrawy włoskie. Przyrządzenie niektórych z nich wcale nie musi wiązać się z dużymi kosztami, a mogą się one stać potrzebnym urozmaiceniem naszej diety. Różnorodność ta jest tym większa, że Włochy to obszar dość zróżnicowany kulinarnie, o czym nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Istnieje kilka potraw, które przyjęły się w wielu krajach, jednak znaleźć możemy także te, które nadal zostały przez osoby z zewnątrz nieodkryte. Dużą popularnością cieszą się takie potrawy, jak spaghetti, lasagne, ravioli, panna cotta czy pyszna pizza domowej roboty. I tak jak na południu tego kraju zazwyczaj jada się makaron, tak północ to przede wszystkim dominacja ryżu, z którego przyrządza się risotto klasyczne albo bardziej innowacyjne jego odmiany. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić risotto, przeczytaj poniższą recepturę na przyrządzenie tego niezwykłego dania. Wnieś trochę włoskiego smaku do swojego domu, a przekonasz się, że było warto.
Przepis na risotto
Zanim rozpoczniesz podążanie za krokami przedstawionymi w przepisie na risotto, upewnij się, że w swojej kuchni znajdziesz:
- 1 cebulę,
- oliwę z oliwek,
- 2 szklanki ryżu,
- 0,5 l bulionu drobiowego,
- 150 ml wytrawnego białego wina,
- 3 ząbki czosnku,
- parmezan,
- sól,
- pieprz,
- masło.
Cebulę oraz czosnek należy obrać, pokroić na niewielkie kawałki, a także zeszklić na oliwie z oliwek. Kolejnym krokiem jest dodanie do nich ryżu i smażenie go przez kilka minut.
Wino oraz bulion powinny zostać podgrzane. Kiedy ryż już się trochę zeszkli, trzeba dodać do niego 150 ml ciepłego wina, a gdy się ono trochę zredukuje, szklankę bulionu. Ryż trzeba jeszcze gotować, przez jakiś czas mieszając i dodając stopniowo pozostałą ilość bulionu drobiowego. Pod koniec wystarczy dodać do dania odrobinę soli i pieprzu, a po zdjęciu z ognia 2 łyżeczki masła, a także starty parmezan. Możesz w trakcie gotowania dodać również inne składniki, jak na przykład mięso mielone, kukurydzę itp.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze