Rodzaje mąki
DAMIESA • dawno temuCałkiem spora część ze spożywanych przez nas pokarmów ma ją w swoim składzie. Najczęściej używana jest do wyrobu pieczywa czy ciast, ale na tym nie kończy się jej zastosowanie. Czy o mące wiesz już wszystko? Jeśli nie, proponuję nadrobić zaległość. Przed Wami krótka charakterystyka jej typów.
Mąka pszenna
Pozyskiwana z ziaren pszenicy. Jedna z popularniejszych odmian. Jest bogata w błonnik i witaminę E.
Mąka żytnia
Chętnie dodawana do przygotowania chleba na zakwasie.
Mąka orkiszowa
Bogata w witaminy i składniki mineralne. Przyrządzony na jej bazie chleb jest bardzo zdrowy.
Mąka kukurydziana
Otrzymywana z nasion kukurydzy. Cechuje ją żółte zabarwienie. Świetnie nadaje się do słodkich wypieków.
Mąka razowa
To typ mąki pszennej wymieszanej z otrębami, które nadają jej nieco ciemniejsze zabarwienie. Jest bogata w błonnik.
Mąka ziemniaczana
Inna nazwa to skrobia ziemniaczana. Ten rodzaj mąki cechuje się białym kolorytem. Jest wykorzystywana do zup, sosów a nawet kisieli.
Mąka gryczana
Otrzymywana z nasion gryki. Charakteryzuje się lekko brązowym kolorem i wyrazistym smakiem. Jest chętnie stosowana do wyrobu pieczywa razowego.
Mąka ryżowa
Świetnie nadaje się jako dodatek do panierek. Nadaje bowiem potrawom kruchość. Idealnie sprawdza się także jako składnik makaronu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze