Jak przyrządzić aromatyczną marchew?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuMarchew to zdrowa, chrupiąca przekąska na zimno i idealny dodatek obiadowy na ciepło. To wszechstronne warzywo jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia i urody, dlatego warto włączyć je do diety. Jeżeli uważasz, że marchew jest zbyt mdła, spróbuj przyrządzić ją z odpowiednią mieszanką przypraw – sukces gwarantowany. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować przepyszną marchew z piekarnika.
Właściwości marchwi
Marchew posiada wiele prozdrowotnych właściwości – działa przeciwcukrzycowo, przeciwpasożytniczo i rozkurczowo. Ponadto, obniża cholesterol we krwi, wspomaga układ trawienny, moczowy i naczynia krwionośne. Marchew jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, dzięki którym zwiększa odporność organizmu.
Warzywo to posiada wiele zastosowań w kosmetyce. Skutecznie wyrównuje koloryt i zwiększa elastyczność skóry. Marchew i jej składniki znalazły zastosowanie w kosmetykach do opalania, kremach i płynach do pielęgnacji twarzy, a także w przemyśle perfumeryjnym.
Przepis na marchew z piekarnika
Upieczone warzywo wspaniale komponuje się z sałatkami, daniami obiadowymi i jako przekąska. Aby je przyrządzić, będziesz potrzebować:
- 4 średnich, rozdrobnionych ząbków czosnku,
- ¾ łyżeczki zmielonego kminku,
- ¾ łyżeczki zmielonej kolendry,
- 1/8 łyżeczki płatków chili,
- 3 łyżek oliwy z oliwek,
- ok. 30 młodych, oskrobanych marchwi,
- soli,
- ¼ szklanki wody.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jeżeli marchew jest duża, przekrój ją wzdłuż. Umieść czosnek w dużej misce wraz z kminkiem, kolendrą, chili i oliwą z oliwek. Dokładnie zmieszaj. Dodaj marchew i kilka razy podrzuć, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. Dodaj szczyptę soli. Następnie przenieś warzywo do naczynia do pieczenia. Przechyl naczynie i wlej wodę do jednego z rogów. Postaw z powrotem na blacie, aby woda równomiernie pokryła powierzchnię naczynia, nie spłukując przypraw z marchwi.
Przykryj marchew folią i umieść w piekarniku. Piecz warzywo przez ok. 25 minut, a następnie usuń folię i piecz kolejne 25–30 minut lub dopóki nie zbrązowieje i nie zmięknie. Nie pozwól jednak, aby marchew się rozpadła. Podawaj ją na ciepło lub zimno.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze