Marchewka z groszkiem
KAROLINA • dawno temuPrzeraża cię twój widok w lustrze? Nie ma się czemu dziwić, bo każda z nas ma sobie wiele do zarzucenia, zwłaszcza po długiej ziemie i obchodzonych na bogato świętach. Część kobiet niezadowolona jest z posiadanej figury. Brak ruchu, a także naturalny apetyt na bardziej sycące potrawy doprowadziły do tego, że po zimie na naszych biodrach pojawił się tłuszczyk, a brzuch przestał być płaski. Poza tym całość dopełnia bladość, często wcale niedodająca nam uroku, a podkreślająca niedoskonałości cery. Czy istnieje jakiś sposób na to, by zmienić te dwie rzeczy jednocześnie? Wcale nie musisz katować się wielogodzinnymi treningami na siłowni i zmuszać się do odwiedzania solarium. Wystarczy, że zmienisz swoje nawyki żywieniowe i sprawisz, że w twojej codziennej diecie znajdzie się wiele potraw z marchewką. To właśnie dzięki niej zrzucisz kilka zbędnych kilogramów w zdrowy sposób, a także sprawisz, że po wyjściu na wiosenne słońce szybko opalisz się na ładny brązowo-brzoskwiniowy kolor. Nie czekaj zatem, aż lato zastanie cię w takim stanie i rozpocznij już dziś zmienianie swojego wyglądu. Pomoże ci w tym poniższy artykuł, w którym dowiesz się, jakie zalety ma jedzenie marchwi, a także poznasz przepis na wyśmienitą marchewkę z groszkiem.
Jedzenie marchwi
Marchew jest warzywem, które już od dzieciństwa kojarzymy ze zdrowym sposobem odżywiania się. To właśnie ona nierzadko stanowi jedno z pierwszych warzyw, jakie podajemy swoim pociechom. Z czasem jednak, zachłyśnięci nowymi smakami i rozleniwieni dostępnością jedzenia na wynos, częściej sięgamy po zapiekanki, pizzę albo hamburgery niż po warzywa. Dopiero gdy zauważamy zachodzące w naszym ciele i samopoczuciu zmiany, postanawiamy wziąć sprawy w swoje ręce i powrócić do jedzenia marchwi. Jest to przede wszystkim warzywo posiadające małą ilość kalorii przy jednoczesnej zawartości znacznych pokładów witamin i minerałów. Dla pań ceniących sobie opaleniznę ważna jest duża ilość zawartego w daniach z marchewkąbeta-karotenu. Co ciekawe, okazuje się, że jest on lepiej wchłaniany przez nasz organizm, gdy marchewka została przetworzona. Z tego względu świetnie sprawdzają się tutaj dietetyczne zupy marchewkowe, ciasto z marchwi albo placuszki. Jednakże piękna opalenizna to nie jedyna zaletajedzenia marchwi. Zawarte w niej witaminy i minerały wzmacniają naszą skórę i włosy, a nawet przyczyniają się do oczyszczenia krwi. Znane są także lecznicze właściwości marchwi, chociażby takie jak łagodzenie choroby wrzodowej żołądka. Nie ma więc najmniejszej wątpliwości co do tego, że marchewka gotowana z groszkiemto świetny sposób na zdrowie. Co więcej, poświęcając kilka minut na przygotowanieduszonej marchewki z groszkiem, zadbasz nie tylko o swoje ciało, lecz również samopoczucie.
Przepis na marchewkę z groszkiem
Do przygotowaniamarchwi z groszkiem będziesz potrzebowała:
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Następnie gotujemy ją razem z wodą tak, aby marchewka była całkowicie nią przykryta. W tym czasie odcedzamy groszek i przygotowujemy zasmażkę. Kiedy marchewka stanie się miękka, na patelni rozpuszczamy masło razem z mąką, mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły. Następnie zasmażkę dodajemy do marchewki razem z groszkiem. Na końcu doprawiamy całość do smaku solą i odrobiną cukru.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze