Zupa hiszpańska
DAMIESA • dawno temuZupa, które nie wymaga gotowania, a do tego wyśmienicie smakuje podana z pokruszonymi kostkami lodu? Taki kulinarny pomysł brzmi co najmniej dziwnie. A jednak! Taką niespodzianką daniową może pochwalić się kuchnia hiszpańska. Przygotowywanie z pomidorów zupy gazpacho to świetny pomysł na letni posiłek, więc warto poznać recepturę jej przyrządzenia.
Kilka słów o gazpacho
Ta unikalna zupa wywodząca się z Andaluzji to świetny pomysł na letni chłodnik pomidorowy. Do jej przyrządzenia nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, a jedynie miksera, odpowiedniej wiedzy o proporcjach składników i oczywiście wyśmienitego zmysłu smaku. Warto wiedzieć, że odmian tej hiszpańskiej zupy jest co najmniej kilka, a każda z nich różni się w kwestii dodawanych składników i tak: gazpacho tostado jest zazwyczaj podawane na ciepło, a jej smak uświetnia dodatek owocu pomarańczy, ajo blanco określane mianem „białego gazpacho”, nie zawiera pomidorów, za to ma w sobie takie składniki jak migdały zmielone z czosnkiem oraz dekorację ze słodkich winogron, a salmorejo cordobes, oprócz tradycyjnych składników, może zawierać także szynkę i jajka. Najpopularniejsza odmiana to jednak gazpacho andaluz.
Przepis na andaluzyjskie gazpacho
Taka zupa nie wymaga zbyt dużo pracy, a jej przygotowanie nie jest czasochłonne. Składniki, jakie są potrzebne do jej przyrządzenia to: 0,5 kg świeżych pomidorów, 2 kromki białego chleba, 2 szklanki soku pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 1 zielona papryka, 1 ogórek zielony, 1 cebula, 3 łyżki octu winnego, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy czyli sól, pieprz oraz natka pietruszki, którą można też wykorzystać do dekoracji dania. Chcąc nadać jej nieco ostrzejszego charakteru, można pokusić się o dodanie papryczki chili. Oczywiście mimo tego, że ta pyszna zupa po przyrządzeniu przechowywana jest w lodówce, by składniki mogły się nieco przegryźć, to nie zaszkodzi podczas przygotowywania dodać do niej kostki lodu. Bardzo ważne w czasie przyrządzania jest to, aby obrać ze skórki, sparzyć i wypestkować z ziaren pomidory, ogórki oraz papryczkę. W przeciwnym razie trudno będzie uzyskać jednolitą konsystencję zupy. Do tego pominięcie tego etapu może wpłynąć także na smak, nadając gazpacho nutę goryczki i tym samym psując jej świeżość.
Jak brzmi przepis na gazpacho? Otóż wymienione składniki należy zmiksować, a przed podaniem można dodać do zupy także kawałki namoczonego chleba. Jeśli jest taka potrzeba, całość można nieco rozcieńczyć wodą (jeśli przesadzi się z ilością płynu, zupę łatwo można zagęścić wykorzystując koncentrat pomidorowy). Innymi składnikami mogą być też podawane w osobnych miseczkach orzechy, jajka, bukiet świeżych warzyw, np. pokrojone w paseczki ogórki zielone czy pomidorki koktajlowe, grzanki czosnkowe, pieczone kawałki chleba. Przekąską mogą też być oliwki i szynka. Taka zupa pomidorowa jest też często serwowana wraz z kawałkami ryb, np. tuńczyka. Co ciekawe, kiedy lekko rozcieńczy się tę zupę, można ją również podawać jak napój chłodzący do picia w upalne dni. W takiej wersji można dodać odrobinę białego wina, co sprawi, że przekształci się ona w pożywny alkoholowy drink.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze