Kremowa zupa pomidorowa
PAULINA.TYBURSKA • dawno temuArtykuł sponsorowany
Zupę pomidorową zna chyba każdy. Ale czy umiecie przygotować ją w taki sposób, aby miała kremową konsystencję? Sami sprawdźcie jak to zrobić. Szybko, sprawnie, a co najważniejsze – jaki efekt! Inne ciekawe propozycje dań z produktami sojowymi na facebooku Alpro Soya.Składniki (dla 4 osób):
- cebula,
- marchew ,
- 5 dojrzałych, miękkich pomidorów (mogą być pomidory pelati z puszki),
- seler,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki mąki,
- 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki cukru,
- natka pietruszki,
- 1 l bulionu warzywnego (może być naturalny lub z kostki bulionowej),
- 100 ml (około pół szklanki) napoju sojowegoAlpro Soya o smaku naturalnym.
Sposób przygotowania:
Przygotować bulion warzywny. Cebulę, marchewkę, selera i pomidory obrać, a następnie pokroić (niezbyt drobno). Na oliwie podsmażyć cebulę, marchew i selera.
Dodać pomidory i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Zaprawić mąką i zalać bulionem. Gotować 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać.
Dodać pół łyżeczki cukru (koncentrat jest kwaśny) i ewentualnie odrobinę soli do smaku (jeśli bulion nie był wystarczająco słony).W oddzielnym naczyniu rozrobić napój sojowy z odrobiną zupy, a następnie wlać do garnka i wymieszać z całością. Udekorować natką pietruszki.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze